Aproape oficial: prietenul lui Arafat a câștigat dotarea elicopterelor IGSU de 273 de milioane euro

DE Petru Zoltan | 13.10.2021 - 11:07
Aproape oficial: prietenul lui Arafat a câștigat dotarea elicopterelor IGSU de 273 de milioane euro/FOTO: gov.ro

Contractul de 273 milioane de euro scos la bătaie de IGSU pentru achiziția a 12 elicoptere a fost câștigat de compania poloneză PLZ Mielec, controlată de americanii de la Lockeed Martin.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate, încă din martie 2021, că PLZ Mielec va subcontracta echiparea elicopterelor cu aparatură medical către firma Deltamed, controlată de afaceristul Dan Gorgan, prietenul secretarului de stat Raed Arafat.

Întregul proces de achiziție a elicopterelor, controlat de secretarul de stat Raed Arafat, a ajuns la final și, nici o surpriză, polonezii au câștigat. Mai au un mic hop de trecut: atribuirea contractului a fost blocată de Leonardo, producătorul italian de elicoptere, care a contestat rezultatul licitației la CNSC.

IGSU a apelat la „negociere competitivă”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a organizat două licitații pentru achiziționarea a 12 elicoptere multifuncționale de tip mediu și greu necesare pentru gestionarea situațiilor de urgență pe uscat și mare. Prețul unui elicopter mediu/greu pentru intervenții pe uscat a fost estimat de oficialii IGSU la 21.464.401 euro, iar elicopterul pentru intervenții în zona maritimă, la 25.286.955 euro.

Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro

Dar ambele licitații au fost anulate în 2018, respectiv 2019, din motive tehnice. După un asemenea eșec, IGSU a decis ca achiziția de elicoptere să se facă prin negociere competitivă. Valoarea estimată a contractului a fost stabilită la 272,8 milioane de euro, bani alocați de Uniunea Europeană prin proiectul „Viziune 2020”.

Cine a depus oferte pentru negocieri?

În cadrul procedurii de „negociere competitivă” s-au depus patru oferte de intenție. Prima a fost depusă de firma Exclases Europe, un off shore cipriot, susținută de trei firme rusești Exclases Holdings Ltd, Exclases Holdings LLC și Aviastar Airlines Ltd.

Exclases Europe, care vinde elicopterele produse de compania italiană Leondardo, s-a retras din licitație în cele din urmă. Astfel, oferte au fost depuse doar de marile companii din industria aviatică: italienii de la Leonardo (în nume propriu), francezii de Airbus Elicopters și polonezii Polskie Zakłady Lotnicze (PLZ) din Mielec, parte a grupului american Lockheed Martin.

Citește și: EXCLUSIV Ventilatoare anti-COVID de două ori mai scumpe de la Dan Gorgan, prietenul lui Raed Arafat

Polonezii au depus oferta în asociere cu firmele românești Romaero și Deltamed, ultima controlată de afaceristul Dan Gorgan.

Ce oferte s-au depus?

Pe 15 ianuarie 2021, la sediul IGSU, au fost deschise ofertele depuse de cei patru competitori. Cea mai bună ofertă a fost depusă de compania poloneză Polskie Zaklady Lotnicze, din Polonia, reprezentată la sediul IGSU de Adrian Iacob, Valentin Stoica și Chojecki Marek. Pentru tot lotul de 12 elicoptere din gama de elicoptere S70, oferta polonezilor a fost de 272,84 milioane euro, fără TVA.

Pe locul secund s-a clasat oferta depusă de italienii de la Leonardo, companie care a depus o ofertă de 299 milioane euro pentru cele 12 elicoptere. Italienii au fost reprezentați de Florina Adriana Dobre și Laurențiu Victor Pachiu.

Ultimul loc a fost adjudecat de compania franceză Airbus Elicopters, care nici măcar nu a depus o ofertă completă pentru tot lotul de elicoptere.

Italienii au declarat război polonezilor

Oferta depusă de polonezi a fost declarată câștigătoare pe 17 septembrie 2021. Dar italienii de la Leonardo au contestat atribuirea contractului și cer reluarea procedurii de negociere competitivă.

Motivul, potrivit economica.net, ar fi că italienii susțin că, fiind vorba de o procedură de negociere competitivă, ar fi trebuit ca IGSU să-i fi întrebat dacă își pot ajusta oferta financiară finală, având în vedere că nu exista posibilitatea, de altfel legală, a majorării cu 10% a valorii acordului – cadru. Rămâne de văzut ce va decide în acest caz Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te