Ce se întâmplă cu pensionarii care trebuie să aducă documente de la angajatori care nu mai există

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.04.2024 - 09:56
Ce se întâmplă cu pensionarii care trebuie să aducă documente de la angajatori care nu mai există Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dezminte zvonurile potrivit cărora numai anumite pensii vor fi recalculate și susține că absolut toți pensionarii vor beneficia de recalculare.

SHARE

Există o serie de pensionari care nu au toate documentele justificative că au muncit într-un loc anume. Asta, fie pentru că respectiva firmă s-a desființat, fie pentru că arhivele s-au pierdut. Acei ani ajung să nu se socotească la pensie.

Citește și: Care pensionari vor primi cu 1.400 lei mai mult la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?

Unde găsești „anii pierduți” de pensie?

Acest lucru a stârnit panică printre pensionari, în special pentru care s-au pensionat înainte de 2001. Pensionarii care s-au pensionat după 2001 sunt înregistrați la ITM și nu au probleme pentru a dovedi unde și cât au muncit.

Pe forumuri, mulți pensionari care nu mai pot dovedi că au muncit în anumite firme mai ales înainte de 1989, sau chair la CAP spun că trebuie să apeleze la arhivele statului, la arhivele primăriilor sau să dea în judecată ITM.

Același lucru se întâmplă și dacă vor să demonstreze că au avut sporuri, ture de noapte etc. Acestea nu sunt luate în calcul la recalcularea pensiei. Pensionarii trebuie să facă dovada că au prestat aceste ore suplimentare pentru a avea o pensie mai mare.

Ce spune Ministrul muncii

Ministrul Muncii a declarat, în emisiunea România la raport de la Romanian TV, că în iunie-iulie vor fi emise deciziile de recalculare, astfel încât românii să-și primească pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

„Cu legea 360 pe 2023 am fost pe zis și făcut. Pensiile românilor vor fi recalculate la timp, estimările noastre sunt că, în iunie-iulie, vom emite deciziile de recalculare. Toți românii își vor primi deciziile cu pesiile recalculate, toate pensiile vor fi recalculate. Absolut toate se vor recalcula. 

În septembrie, românii își vor primi pensiile majorate că urmare a recalculării. Se menține în calcul cuantumul cel mai favorabil și astfel de atingem cea mai importanta dintre ținte, de a aduce echitate în interiorul sistemului public de pensii, astfel că, indiferent, pe ce lege ai ieșit, penrtu contribuții egale și munca egala vei beneficia de o pensie egală.

Ce se întâmplă cu pensionarii care trebuie să aducă documente de la angajatori care nu mai există

În orice act normativ avem acest drept dar veți vedea că legea este o lege buna, care îi vă mulțumi pe romani”, a dat asigurări ministrul Bucura-Oprescu.

Ministrul a vorbit și despre documentele pe care pensionarii trebuie să le ducă la Casele de Pensii pentru recalculare.

O mare problemă întâmpină, însă, pensionarii care au lucrat la firme care acum nu mai există. În cazul în care aceștia reușesc să intre în posesia documentelor de la arhive, aceștia trebuie să plătească sume însemnate în schimbul acelor documente.

Citește și: Trei exemple de pensii care cresc cu peste 1.500 lei la recalculare. Cât au contribuit pensionarii?

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării.

Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aducă acele document.

Legea pensiilor va reglementa totul

Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt în stare de funcionare, care și-au închis activitatea și ale căror arhive au fost preluate de prestatorii privați.

Căutăm să găsim soluțîi, dar acestea nu țîn mereu de noi. Atât timp cât acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluțîi că pensionarilor să le fie mai ușor.

Citește și: De ce pensia anticipată este cu 440 lei mai mare decât cea la termen? Ce se întâmplă la recalculare?

Citește și: Ce indice de corecție trebuie să ai pentru o pensie mare la recalculare? Care este explicația?

Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au plătit contribuții la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și cum se stabilesc acele tarife. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te