Copila de 15 ani care a născut la Botoșani, în noaptea de Anul Nou, își va crește copilul sprijinită de familie. Ea nu a mers la școală până în prezent, fiind înscrisă abia acum în programul „A doua șansă”, a precizat Protecția Copilului Botoșani, pentru Newsweek România.
„Adolescenta și copilul său nou-născut nu se află într-o situație de risc de separare de mediul familial / de persoane alături de care să se bucure de viața de familie și a dezvoltat legături stabile de atașament, iar la externare va beneficia de suport emoțional și sprijin material-financiar pentru creșterea, îngrijirea și educarea sugarului în familie”, precizează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, într-un răspuns pentru Newsweek România.
Citește și: VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice
DGASPC Botoșani mai spune că adolescenta nu a fost niciodată în sistemul de protecție al copilului și că „aceasta nu a fost școlarizată, însă în prezent este înscrisă în programul A doua șansă, urmând să înceapă cursurile școlare din toamna anului 2021-2022”.
Protecția Copilului Botoșani a sesizat și Inspectoratul de Poliție Botoșani pentru a cerceta situația și va continua să monitorizeze cazul.
Newsweek România a cerut informații și de la IPJ Botoșani despre acest caz, pe care le va publica atunci când le va primi.
Citește și: Una din 6 adolescente cu un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de 18 ani
Anul trecut, 79 de adolescente mai mici de 18 ani din Botoșani au născut un copil, iar, dintre ele, 50 au întrerupt cursurile.
În 2018, au fost 91 de mame minore în județul Botoșani, iar în 2019 – 97 de mame minore.
Peste 16.600 de adolescente au devenit mame, în 2019. Cele mai multe sarcini în adolescență sunt înregistrate la fetele cu cel mai scăzut nivel de educație, mai puțin de patru clase.
La nivel național, din 1993 până în 2019, peste 20 la sută din fetele mai mici de 20 de ani au devenit mame, în vreme ce în rândul băieților procentul e mai mic de 5 la sută.
Astfel, în 26 de ani, județul Călărași a avut cele mai multe mame cu vârsta mai mică de 20 de ani: 21,43 la sută din tinere au născut cel puțin un copil. Următorul județ cu un număr foarte ridicat de nașteri în rândul fetelor este Giurgiu: 20,29 la sută, arată o hartă realizată de Vasile Crăciunescu, de la site-ul geo-spațial.org, care compilează datele publicate de Institutul Național de Statistică, din 1993 până în 2019.
Situția este complet diferită în rândul taților minori: un singur județ raportează tați mai mici de 20 de ani – Teleorman, cu 4,26 la sută. Județele cu cei mai mulți tați minori sunt: Dolj, Gorj, Călărași și Ialomița, toate cu procente mai mici de 4 la sută.
Citește și: Județele cu cele mai multe mame minore: Giurgiu și Călărași