Ce se întâmplă cu angajatul dacă i se anulează diploma de studii? Diferențe între stat și privat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.06.2024 - 09:36
Ce se întâmplă cu angajatul dacă i se anulează diploma de studii - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Ce se întâmplă cu angajatul dacă i se anulează diploma de studii sau un certificat ce condiționează ocuparea unui post? Urmările vor fi foarte costisitoare.

SHARE

Ce se poate întâmpla unui angajat căruia i se anulează în instanță diploma de studii sau certificatul ce condiționează angajarea pe un post? 

Este o diferență mare între stat și privat, în acest caz. Sancțiunea poate fi foarte costisitoare. 

Ce se întâmplă cu angajatul dacă i se anulează diploma de studii? Diferențe între stat și privat

Dacă un act de studii, respectiv o diplomă sau un certificat, care condiționează ocuparea unui post sau obținerea de sporuri salariale este anulat în instanță, angajatul va risca returnarea banilor obținuți în mod necuvenit, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, scrie avocatnet.ro

Citește și: Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a lui Darius Vâlcov pentru plagiat, la cererea ASE

În cazul angajaților din mediul privat, în astfel de situații, angajatorul va putea decide dacă recuperează sau nu banii de la salariat, dar, în cazul instituțiilor de stat, acestea vor fi obligate să recupereze acești bani.

Astfel, prin proiectul legislativ de la Senat se propune modificarea mai multor acte normative, schimbările vizând recuperarea banilor obținuți de angajații ce ocupă un post sau care primesc sporuri în baza unei diplome ce este anulată de o instanță.

 Codul muncii va fi modificat și se va introduce o excepție de la regula care spune că persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

Concret, Codul muncii va stabili, după ce proiectul de față va ajunge să se aplice, că, “în situația în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale unui salariat, acesta

neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului

 ocupat, angajatorul persoană juridică de drept privat are dreptul, iar angajatorul persoană juridică de drept public sau operator economic la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari are obligația să dispună măsuri pentru recuperarea, în condițiile legii, a sumelor obținute de salariat în mod necuvenit”.

Citește și: Diploma de Doctor al Academiei SRI a fostului ministru de interne Radu Stroe a fost anulată

Termenul în care se vor putea recupera sumele obținute de salariat în baza unor diplome anulate va fi de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești.

Un alt act normativ care se va modifica va fi Codului administrativ. Aici vor fi introduse proceduri pentru recuperarea sumelor obținute necuvenit de funcționarii publici în cazul desființării sau anulării diplomei sau certificatului de studii.

Termenul pentru recuperarea sumelor este de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești.

Citește și: Spitalul Foișor cere retragerea titlului academic al fostului manager, celebrul medic Ioan Stoica

De asemenea, Codul de procedură civilă va fi modificat și va stabili, după ce măsurile din proiect vor intra în vigoare, că hotărârile definitive prin care sunt desființate ori anulate diplome sau certificate de studii ale salariaților ori funcționarilor publici vor trebui comunicate și angajatorilor la care activează sau și-au desfășurat activitatea aceștia în perioada cuprinsă între data emiterii actului de studii și data pronunțării hotărârii instanței.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te