O parte dintre pensionarii care au primit decizia cu pensia recalculată sunt nemulțumiți de banii pe care i-au primit. Unii vor să meargă la casele de pensii teritoriale, iar unii au în plan să dea în judecată statul pentru a banii care li se cuvin.
Situațiile sunt diferite iar pensionarii care iau decizia de a contesta pensia trebuie să ia în calcul mai multe situații și documente.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a creat un ghid prin care pensionarii sunt informați cu privire la documentele pe care trebuie să le prezinte.
Ce pași trebuie să parcurgă pensionarii pentru a contesta pensia recalculată. Trebuie să fie atenți
Citește și: Câte zile au pensionarii să depună contestație? Unde?
Situațiile în care poți solicita recalcularea pensiei:
1. Atunci când nu au fost luate în considerare situații cu privre la cuantumul veniturilor lunare, stagii de cotizare, perioade asimilate, perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă, sporurile cu caracter permanent, precum și orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei.
a. Veniturile totale lunare realizate în perioada: ______________.
In situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare veniturile lunare realizate într-o anumită perioadă de timp.
b. Stagiile de cotizare realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare stagiile de cotizare într-o anumită perioadă de timp, sau stagiul de cotizare a fost efectuat după data înscrierii la pensie.
Citește și: Cui se pot adresa pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori se pot contesta
c. Perioadele asimilate realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare perioadelor asimilate stagiilor de cotizare într-o anumită perioadă de timp.
d. Perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu a fost luată în considerare munca prestată în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.
e. Sporurile cu caracter permanent acordate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare sporurile cu caracter permanent, acordate în anumite perioade de timp.
f. Orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei______________.
În situația în care dețineți orice fel de document care nu a fost luat în considerare la calcul din decizia de recalculare.
CORECTAREA EVENTUALELOR ERORI DE CALCUL:
În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
Pregătește documentele necesare
Pentru a solicita recalcularea pensiei, va trebui să pregătești următoarele documente:
- Cerere-tip pentru recalcularea pensiei (ANEXA nr. 16 la norme) – Cerere recalculare pensie
- Actul de identitate – O copie a cărții de identitate este necesară pentru verificarea identității solicitantului.
- Documente suplimentare – În funcție de situația specifică, pot fi necesare alte documente, cum ar fi adeverințe de venit, documente care să ateste contribuțiile la sistemul public de pensii sau alte acte relevante care susțin solicitarea ta.
Completează cererea-tip
Citește și: Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei
Completează cererea-tip cu atenție, asigurându-te că incluzi toate informațiile necesare. Acest formular va include date personale, informații despre pensia actuală și motivul pentru care soliciți recalcularea, conform prevederilor Art. 94 din Legea nr. 360/2023.
Citește și: Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei
O altă cale de atac la îndemâna pensionarilor, dar una costisitoare care implică angajarea unui avocat și cheltuieli de judecată implică chemarea în instanță a Casei de Pensii. Pensionarul trebuie să facă plângere în instanță în termen de 45 de zile. În acest caz, procesul poate dura și doi ani.
Newsweek a atras atenția că și dacă fac o petiție și dacă merg în instanță, șansele ca pensia unui pensionar nemulțumit să fie schimbată sunt mici. Și, asta pentru că și funcționarul și judecătorul verifică doar dacă formula de recalculare a fost corect folosită.
Formula calcul recalculare
Formula = VPR x Numărul total de puncte
VPR = 81 de lei.
Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate (BONUS) + puncte perioade asimilate.
Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate - 0,25 puncte / fiecare an.
Citește și: Pensie mai mare cu 1.900 de lei pentru un pensionar la recalculare. La ce vârstă a ieșit la pensie?
Puncte de stabilitate
0,5 puncte fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți