Ce elevi pot să înceapă această clasă, din învăţământ, fără să dea examenul de admitere

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.02.2024 - 18:15
Ce beneficii au elevii premianți Foto: Freepik.cok - rol ilustrativ

Ce elevi pot să înceapă această clasă, din învăţământ, fără să dea examenul de admitere. Admiterea la liceu fără examenul de Evaluare Națională va fi posibilă și anul acesta.

SHARE

Ce elevi pot să înceapă această clasă, din învăţământ, fără să dea examenul de admitere. Admiterea la liceu fără examenul de Evaluare Națională va fi posibilă și anul acesta, ca şi anul trecut.

Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Metodologie de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024-2025.

Ce elevi pot să înceapă această clasă, din învăţământ, fără să dea examenul de admitere

Regulile sunt pentru elevii care au obținut pe parcursul gimnaziului premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, organizate și finanțate de Ministerul Educației, sau au obținut premiile I, II sau III, la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Citește și: În ce condiții elevii pot scăpa de Evaluarea Națională? Sunt admiși direct la liceu fără testări

Înscrierea în clasa a IX-a, a absolvenților menționați la alin. (2), se realizează peste numărul maxim de elevi, în formațiunile/clasele de elevi, prevăzut în Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare.

Este vorba despre învățământul preuniversitar de stat, pe evidența efectivelor de antreprescolari / preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, pentru anul școlar 2024 – 2025, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 6801/2023, cu respectarea prevederilor art. 23, alin. (6), din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Înscrierea absolvenților menționați la alin. (2) se realizează pe baza Listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale, cu filiera/profilul/ specializarea/domeniul de pregătire profesionala la care se face înscrierea, cuprinsa în anexa 1 la prezenta metodologie.

Citește și: Câte ore ar urma să petreacă elevii la școală? Ministerul Educației vine cu schimbări majore

(6) În baza prevederilor art. 2, alin. (25) și (28) și ale art. 9 din Ordinul ministrului educației nr. 6154/ 2023 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul scolar 2024-2025, precum și a prevederilor Metodologiei de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul scolar 2011-2012,  aprobata prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul scolar 2011-2012, valabila și pentru anul scolar 2024 – 2025, respectiv prevederile art. 13 din Ordinul ministrului educației nr. 6070/ 2023 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul scolar 2024 – 2025, în procesul de comunicare a rezultatelor candidaților care participa la admiterea computerizata se respecta prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).

Citește și: Scandal între elevi, la școală. Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital

Prezenta metodologie se aplica de către Comisiile de admitere județene/a municipiului București, Comisiile de înscriere din unitățile de învățământ gimnazial, Comisiile de admitere din unitățile de învățământ liceal/profesional.

Coordonarea organizării și desfășurării înscrierii în clasa a IX-a, a absolvenților de clasa a VIII-a, pentru anul scolar 2024-2025, pe baza performantelor deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale.

Art. 2 Comisia de admitere județeană/a municipiului București îndeplinește următoarele atribuții privind înscrierea în clasa a IX-a, în anul scolar 2024 – 2025, a absolvenților clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la etapa internațională a competițiilor școlare recunoscute de Ministerul Educației:

a) Primește și centralizează dosarele absolvenților de clasa a VIII-a care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul scolar2024-2025, pe baza performantelor deosebite menționate la art. 1, alin. (1).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te