Contribuțiile sociale sunt foarte mari în România și sunt obligatoirii. Unele reprezintă 25% din venit, așa cum, este cazul asigurărilor sociale.
Citește și: Cum se calculează contribuţia la asigurările sociale de sănătate? Modificările legislative
Cota contribuţiei de asigurări sociale este de 25% din venitul lunar asigurat ceea ce reprezintă o contribuţie minimă de plată lunar de 750 lei. Termenul de plată a contribuției este lunar, până la data de 25 a lunii următoare.
Cum salariul mediu brut în România este de 7.600 de lei, majoritatea românilor vor plăti contribuții sociale de mii de lei pe lună.
Citește și: Cum poți acționa daca angajatorul nu îți plătește contribuția la asigurările de sănătate?
Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, conform legii.
Ce contribuții sociale uriașe dai la stat în 2024? Ajung la mii lei. Cine e obligat să le plătească?
Asigurații pot fi cetățeni romani, cetățeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul sau reședința în România sau, care nu au domiciliul sau reședință în România.
Asigurații au obligația să plătească contribuții de asigurări sociale și au dreptul să beneficieze de prestații de asigurări sociale, conform legii.
Casa de Pensii a publicat procentele de contribuții la asigurările sociale în 2025. Nu sunt mici.
II. Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale în 2024, potrivit cifrelor oficiale de la Casa de Pensii:
• 25%, datorată de persoanele fizice care sunt angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
• 4%, datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă de persoanele fizice și juridice care sunt angajatori.
• 8%, datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care sunt angajatori;
• 20% datorată de către persoanele fizice care realizează, la locul unde se află funcția de bază, venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor:
- contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară;
- contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu și unele statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.
• 25%, datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială.
Contribuțiile sociale plătite de români rămân unele din cele mai mari din Europa.