Ce conține Mega-proiectul de 6 miliarde $ făcut de România, Grecia, Bulgaria. Include autostrăzi

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.11.2023 - 15:24
Mega-proiectul de 6 miliarde $ făcut de România, Grecia și Bulgaria - Foto: INQUAM PHOTOS / Bogdan Danescu

Un mega-proiect de 6 miliarde $ va fi făcut de România, Grecia și Bulgaria. El include autostrăzi și căi ferate și merge de la Marea Neagră la Mediterana.

SHARE

Bulgaria, Grecia și România vor aloca în bugetele lor garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru punerea în aplicare a proiectului de conectivitate a transportului și a conductelor de la orașul grec Salonic de la Marea Mediterană, prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin orașele bulgare Burgas și Varna până la orașul românesc Constanța de pe coasta Mării Negre.

Citește și: Afacerea urât mirositoare ce poate învrăjbi România și Bulgaria. Duce în cabinetul unui ex-ministru

Vor fi solicitate împrumuturi de la instituții bancare europene, precum și finanțări nerambursabile din fonduri UE, iar între cele trei țări va fi formată o companie de proiect care va căuta contractori pentru diferitele proiecte.

Ce conține Mega-proiectul de 6 miliarde $ făcut de România, Grecia, Bulgaria

Un mega-proiect de 6 miliarde $  va fi făcut de România, Grecia și Bulgaria. El include autostrăzi și căi ferate și merge de la Marea Neagră la Mediterana.

Citește și: România și Bulgaria, gata să creeze un „Schengen” propriu dacă Austria va vota împotrivă la JAI

Printre acestea se numără atât autostrăzi, cât și căi ferate, iar proiectul pentru o conductă de petrol de la Alexandroupolis la Burgas este, de asemenea, inclus, în ideea ca aceasta să continue spre nord nu doar spre România, ci și spre Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă de produse petroliere, scrie presa bulgară.

Acest lucru a reieșit clar din spusele ministrului de finanțe Asen Vassilev în timpul participării sale marți, la Salonic, la prima conferință internațională de la Salonic "Forumul pentru conectivitatea Europei de Sud-Est". Proiectul acestui coridor a fost discutat la începutul lunii octombrie și de prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României - Nikolai Denkov, Kriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Cholacu, în cadrul unei întâlniri la reședința Euxinograd de lângă Varna.

De la Marea Mediterană la Marea Neagră

"Un rol cheie pentru infrastructura și conectivitatea durabilă în Europa de Sud-Est îl joacă legătura nord-sud, cu construirea unei autostrăzi care va lega Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm că procedurile vor fi finalizate cât mai repede posibil și că proiectul va fi finalizat în cinci ani", a declarat Vassilev.

Potrivit acestuia, această autostradă va completa harta conectivității, oferind o ieșire din porturile bulgare către Marea Mediterană. Ministrul de finanțe a reamintit că vechea șosea care lega țările nordice prin Balcani era între Viena și Istanbul, iar astăzi este nevoie de o nouă conexiune de-a lungul axei nord-sud spre Mediterana.

El se așteaptă ca un acord să fie semnat între cele trei țări în câteva luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te