Pensionarii sunt mâhniți de promisiunile cu care au fost amăgiți luni de zile de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii și ai Ministerului Muncii care au promis o creștere a pensiilor cu 12% prin indexare.
Citește și: Care pensionari rămân fără 2.700 lei la pensie daca nu trimit acest document la casa de pensii?
Presiunea prea mare pe bugetul de stat a făcut ca orice creștere a veniturilor pensionarilor să fie un vis îndepărtat deoarece în momentul de față România nu își mai poate permite nicio creștere a pensiilor.
Pensiile ar fi trebuit să crească cu 330 de lei în medie pe baza idnexării, dar acest lucru nu s-a mia produs.
Newsweek a scris și că pe baza Programului de guvernare, s-a promis o creștere consistentă de pensii până în 2029.
Dacă și-ar ține promisiunea, ar însemna că pensia medie ar crește cu 1.300 de lei, iar pensia minimă cu 800 de lei. Deja, guvernul a ratat un prim obiectiv. O creștere preliminară de pensie de 330 lei (indexarea de la 1 ianuarie 2025 nu s-a mai dat).
Ce a promis șeful Casei de Pensii după anularea indexării. „Reformăm sistemul”
Citește și: Cât va ajunge pensia în 2029? Creșterea este spectaculoasă de mii de lei pe lună
Iar perspectivele nu sunt deloc bune. Până acum s-a căutat o soluție pentru pensionarii cu venituri mici, mai exact un ajutor de 2.000 - 2.500 lei oferit în toamnă pensionarilor care au pensia sub 2.500 de lei. Ar fi și pentru asta un efort bugetar de un miliard de euro sau 5 miliarde de lei.
În acest context, șeful casei de Pensii are alte preocupări. El vorbește despre modernizarea sistemului informatic de pensii. Care, culmea, nu funcționează cum trebuie. Există mii de dosare noi de pensie nesoluționate, decizii de recalculare care nu au ajuns la pensionari, întârzieri la Mica Recalculare.
Singurul anunț făcut de către Casa Națională de Pensii este venit de la Daniel Baciu care spune că sistemul informatic este în plină construire și reformă.
„În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Casa Națională de Pensii Publice a elaborat măsuri necesare pentru reforma sistemului public de pensii, având ca principale obiective: eficiență operațională, dezvoltare de servicii electronice avansate, digitalizare, prioritizare a dezvoltării infrastructurii IT.
Citește și: 2.500.000 de pensii, în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română?
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Crearea de noi servicii publice personalizate, automatizarea și simplificarea interacțiunii digitale prin oferirea de servicii electronice personalizate, holistice și sigure pe bază de identitate digitală și acces de la distanță, precum și dezvoltarea sistemului informatic integrat sunt rezultate cheie ale acestui proiect”, se anunță în nota de informare de la Casa Națională de Pensii.
Reforma cu un sistem informatic nefuncțional
Acest sistem informatic despre care se vorbește nu este funcțional nici astăzi, deși trebuia să fie pus la punct de pe 1 septembrie 2024, când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor.
Sursele Newsweek spun că nici vorbă ca pensiile să fie mărite în februarie sau martie pe baza Micii Reacalculări. Și asta pentru că softul integrat al Casei de Pensii nu funcționează pentru operațiuni legate de Mica Recalculare, spun sursele Newsweek.
Citește și: Care pensionari rămân cu pensie mai mică dacă nu au depus un anumit document? Termenul a expirat!
De altfel, softul abia reușește să soluționeze dosarele noi de pensii și atât. Newsweek a scris, în exclusivitate, că s-au plătit milioane de euro pentru modernizarea softului informatic al Casei de Pensii care dă și azi rateuri.
Casa de Pensii a plătit 2.500.000€ pe un contract care nu-i permite să emită la timp noile decizii de pensionare și nici cele de la Mica Recalculare. Contractul trebuia să asigure mentenanța unui sistem informatic, dar acesta nu merge. Una din firmele care a câștigat contractul de mentenanță avea 3 angajați.
Detalii în LINK mai jos:
Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?