Cât de mult vor conta studiile superioare, stagiul militar și concediul medical la calculul pensiei?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.04.2024 - 07:25
Cât de mult vor conta studiile superioare, stagiul militar și concediul medical la calculul pensiei? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat care sunt principalele obiective din reforma pensiilor ce le va aduce românilor mai mulți bani pentru activitatea lor profesională.

SHARE

Simona Bucura Oprescu a explicat cât de mult vor contribui la modificarea penisiei perioadele de necontributivitate asimilate, adică studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

Cât de mult vor conta studiile superioare, stagiul militar și concediul medical la calculul pensiei?

De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Citește și: Cine sunt pensionarii care pierd pensia dacă nu depun un act esențial? Avertismentul Casei de Pensii

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

Simona Bucura Oprescu a venit și cu un exemplu în acest sens. Un român cu patru ani de facultate, care a stat șase luni în armată, șase luni în șomaj și are un stagiu de cotizare de 15 ani, va avea 1,25 de puncte necontributive.

Cum vor fi răsplătiți românii care muncesc mai mult. Simona Bucura Oprescu: „Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege”

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume. 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani, 1 punct-an începând de la 36 de ani.

Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii.

Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită.

Citeșteb și:Câți ani trebuie să fie căsătorit un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș? Cât e pensia? | Newsweek Romania

Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a spus și cum poți avea acces la pensia de invaliditate.

„Poţi să intri în pensia de invaliditate şi dacă ai o singură zi de muncă, dar din nefericire ai avut in accident de muncă, ţi-ai pierdut capacitatea de muncă şi intri în pensia de invaliditate”, a mai explicat ministrul la Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te