Casa de Pensii anunță creșteri spectaculoase pentru români. Care pensionari vor primi 90% în plus

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.02.2024 - 17:08
Casa de Pensii anunță creșteri spectaculoase pentru români. Care pensionari vor primi 90% în plus Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

Începând din toamnă, pensionarii din România vor primi mai mulți bani de la stat. Există anumite categorii care vor beneficia de creșteri substanțiale ale veniturilor.

SHARE

Se lucrează intens la softul care va recalcula toate pensiile din România pe baza formulei de calcul prevăzute în Legea 360/2023.

Este vorba, în principal, despre acei români care au muncit pe salariu minim pe economie. 

Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.

„În momentul când avem deja normele publicate în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua formula de calcul prevazuta în noua lege a pensiilor. 

În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în Legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Casa de Pensii anunță creșteri spectaculoase pentru români. Care pensionari vor primi 90% în plus

Persoanele care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS minim 25 de ani vor beneficia de majorări între 20 și 90%.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus preşedintele Casei de Pensii.

Pensii 2024. Cine sunt pensionarii care pot primi 8.000 lei pensie la recalculare

Șeful Casei de Pensii a și prezentat cazul unui profesor care va primi peste 8.000 lei pensie. Profesorii sunt avantajați dacă stau peste 40 de ani la catedră deoarece primesc puncte bonus consistente.

Un profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia a ajuns la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună. Noua pensie va fi mai mare cu 25,18% decât cea actuală.

Aceste puncte bonus acordate sunt foarte importante, sunt substanțiale și cresc foarte mult pensia. Newsweek a realizat o simulare pentru alți profesori care au avut o activtate de 44 de ani ca în exemplul de mai sus pe 2 salarii medii brute diferite.

Cum se realizează punctajul anual

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (este 6.789 lei) din anul respectiv, spune legea.

În cazul unui profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 4.500 de lei, el a avut un salariu brut de 8.000 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,2 puncte.

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Pensii 2024. Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,2 = 54.

la acestea se mai adaugă minim 1 punct (armata, facultatea)

În total va avea 1 + 54 + 16,5 = 71,5 X 81 = 5.800 de lei pensie de la 1 septembrie.

În cazul unui alt profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 5.000 de lei, el a avut un salariu brut de 8.800 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,3 puncte.

Citește și: DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,3 = 58,5.

În total va avea 1 + 58,5 + 16,5 = 76 X 81 = 6.200 de lei pensie de la 1 septembrie.

Nu am luat în considerare gradele, eventualele sporuri, sumele plătite pentru diverse activități

Cum profesorii stau mai mult la catedră, ei primesc punctele de stabilitate de mai sus, care sunt în cazul unui profesor cu 44 de ani vechime 16 puncte. Aceste puncte se înmulțesc cu 81 valoarea punctului de referință și rezultă un bonus de aproape 1.300 lei.

Pensia anticipată fără penalizări, eliminată

Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Citeşte şi: Un pensionar cu 35 ani munciți va avea o pensie de două ori mai mare la recalculare. Cum se explică?

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

până la un an – 0,40 %
între un an și 2 ani – 0,35 %
între 2 și 3 ani – 0,30 %
între 3 și 4 ani – 0,25 %
între 4 și 5 ani – 0,20 %

Creșterea pensiilor nu se face cu același procent

Creșterea medie a pensiei va fi de 40%, spune ministrul Muncii. Cei mai avantajați sunt pensionarii care au muncit mult peste 25 de ani (vezi mai sus).

Cei care au muncit în condiții grele, dezavantajați

Pentru că au lucrat mai puțini ani, chiar și în condiții grele, minerii sunt dezavantajați la pensie. Ei nu obțin acele puncte de stabilitate de la punctul 3 și vor avea mai puține puncte de referință în total.

Toate modificăile le aveți mai jos:

Citește și: Legea pensiilor, adoptată. Care sunt cele mai importante modificări? Cu cât cresc pensiile?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te