Pensionarii așteaptă de luni de zile ca situația dosarelor lor să fie clarificată de angajații caselor de pensii din țară.
Indiferent că vorbim de dosarele noi sau cele care nu au fost încă recalculate, seniorii spun că sunt complet nemulțumiți.
Principalul motiv pentru care pensiile nu au fost aduse la zi este faptul că sistemul informatic prin care sunt introduse datele pensionarilor nu este complet funcțional.
El nu poate aplica legea 360/2023 intrată în vigoare de la 1 septembrie 2024 motiv pentru care datele nu pot fi operate, iar plățile sunt lăsate de izbeliște.
Casa de Pensii, veste rea. „Sistemul nu merge”. Care pensionari iau mai puțini bani în februarie?
Îngrjorați de acest lucru sunt și pensionarii care au depuse cerere pentru pensie limită de vârstă. Și aici legislația a fost modificată, dar sistemul nu poate opera datele românilor.
„Asta este răspunsul de la CJP ALBA , referitor la cererea pentru pensie limită de vârstă conform art.56 din legea 360 / 2023, depusa în data de 03.sept.2024.
Citește și: Cât va fi pensia dacă ai avut 4.000 lei salariu și ai muncit între 30 și 40 ani? Cum se calculează?
Este posibil asa ceva ? Au trecut 147 de zile și nu sunt în stare sa rezolve un dosar de pensie. Menționez că am avut dosar aprobat pentru pensie anticipată cu penalizare, care nu a fost pus în plata , încă din iunie 2023.
Ce mare lucru sa mai completeze la dosarul vechi , lunile lucrate în plus , aproximativ 1 an și jumătate. Slabi " meseriași " avem la casele județene”, a mărturisit un pensionar.
Newsweek a intrat în posesia solicitării pe care pensionarul a depus-o la casa de pensii de care aparține.
foto: Arhivă Newsweek
Cum poți ieși mai repede la pensie?
Unii pensionari preferă să își depună mai repede dosarul de pensie chiar dacă legea îi penalizează cu o parte din sumă până la îndeplinirea vârstei legale.
„Articolul 56 Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în lege.
Calculul pensiei anticipate
Cuantumul pensiei anticipată se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului.
Citește și: VIDEO Bugetul anului 2025. Barna: ” Avem bani suficienți pentru salarii, pensii și ajutoare sociale”
Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 | Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%) |
până la un an | 0,40 |
între un an şi 2 ani | 0,35 |
între 2 şi 3 ani | 0,30 |
între 3 şi 4 ani | 0,25 |
între 4 şi 5 ani | 0,20 |
Pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.
Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Recalcularea pensiei anticipate
Pensia anticipată se poate recalcula, la cerere:
• prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, a perioadelor asimilate stagiului de cotizare realizate anterior înscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia;
• în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.