O categorie de români pot primi o creștere de 70% la venituri. Ce condiţii trebuie să îndeplinească. Aşa-zisa Ordonanţă-trenuleţ stabileşte că majoritatea bugetarilor nu mai primeşte aceşti bani în plus. Există şi două excepţii.
Regula că nu mai iei bani este pentru "munca suplimentară, efectuată peste durata normală a timpului de lucru, de către personalul din sectorul bugetar, încadrat în funcţii de execuţie", conform actului normativ citat.
Care sunt românii care pot primi 70% din venit în plus
Articolul III, aliniatul (1) din proiectul de ordonanţă, stipulează acest lucru.
Dar aliniatul (2) arată că, "prin excepţie de la prevederile alin. (1), în anul 2024", lucrurile stau altfel, "pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională".
Anume, "în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017".
Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
Citeşte şi: Cu Putin ajuns la gurile Dunării, România mobilizează militarii și rezerviștii din 6 județe
Aliniatul (3) arată că, tot "prin excepţie de la prevederile alin. (1), munca suplimentară prestată în anul 2024, peste programul normal de lucru", are acelaşi statut derogatoriu, ca la al. (2).
Este vorba despre "personalul cu statut special, care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite, cu caracter operativ sau neprevăzut, în domeniul Ordinii şi Siguranţei Publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere".
De exemplu, să zicem că, într-o sâmbătă, ori într-o noapte, o dronă cade în judeţul Tulcea, lângă Dunăre. Există nişte militari din MApN care muncesc la aceasta, cum este cazul acum (numai că astăzi este joi, zi nomală de lucru).
Citeşte şi: Militarii români au cercetat zona unde ar fi căzut drona la 3,5 km de Plauru. Ce a transmis MApN
Vizaţi sunt şi "poliţiştii de penitenciare", în cazul cărora orele de muncă "nu se poate compensa cu timp liber corespunzător".
În toate aceste cazuri, prin derogare, "se plăteşte cu o majorare de 70% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii".
Plata majorării se face dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile, după prestarea muncii suplimentare.
Articolul III, aliniatul (1), stabileşte în general, pentru "personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere", precum şi pentru "munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru", că orele lucrate "se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora".