Indexarea pensiilor trebuia să aducă sute de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie.
Citește și: 1.400.000 pensionari iau bani în plus la pensie, chiar dacă Ordonanța Trenulețul le îngheață. De ce?
Citește și: Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. De ce?
Citește și: Ministerul de Finanțe cere înghețarea pensiilor pe întreg anul 2025. „Nu mai avem bani!” DOCUMENT
Pensia medie de 2.720 de lei trebuia să crească cu 330 de lei și să ajungă la 3.050 de lei. Pensia de 4.000 de lei ar fi crescut cu aproape 500 de lei. Vorbim de sume consistente de pensie.
Citește și: OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Care pensionari vor lua, totuși, bani în plus la pensie, deși guvernul a anunțat că le va îngheța?
Pensionarii NU vor mai primi acești bani pentru că indexarea pensiei a fost anulată de către guvern.
Citește și: Escrocherie ce se răspândește alarmant în preajma Revelionului. Primești o poză cu ușa altcuiva
Ordonanță care va anula creșterile de pensie cu 12,2% (procentul indexării) va fi dată în cursul zilei de luni. Pensiile au mai crescut în luna septembrie la Marea Recalculare. În medie, pensionarii au primit, atunci, 520 de lei în plus la pensie.
Citește și: Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Totuși, aproximativ 1.000.000 pensionari au rămas cu pensia minimă sau indemnizația socială care este de doar 1.281 lei. Acești pensionari ar fi trebuit să primească 150 de lei în plus la indexare. Pensia minimă ar fi ajuns la 1.431 de lei.
În urma Ordonanței Trenulețul, această creștere de 150 de lei NU va mai fi dată.
Citește și: Negocieri dure pe creșterea pensiilor. Ultima necunoscută: Cât timp vor fi înghețate? DOCUMENT
Citește și: Negocieri dure pe creșterea pensiilor. Ultima necunoscută: Cât timp vor fi înghețate? DOCUMENT
Guvernul vrea să inventeze un nou ajutor la pensie
Sursele Newsweek spun că se caută o soluție pentru acești pensionari care iau pensia minimă. În sensul ca ei să primească o sumă de bani ca sprijin la pensie. Deocamdată, nu s-a stabilit niciun prag pentru acordarea unui ajutor pentru pensionarii cu pensii foarte mici. Sunt doar discuții exploratorii.
Liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a menționat, în treacăt, despre acest discuții
„Au venit, haideţi să vedem poate găsim o soluţie să indexăm o parte din pensii, pe ăia cu pensiile mici. I-am lăsat să elucubreze pe subiectul ăsta dar am atras atenţia reprezentantului Ministerului Muncii şi ministrului de Finanţe asupra unui lucru: tocmai am încercat să punem sistemul de pensii la un numitor comun, acum venim şi creăm din nou dezechilibre, parcă am fi nebuni”, a subliniat liderul BNS.
Costin are dreptate, deoarece noua Lege a Pensiilor susținea că a făcut echitate și corectitudine între pensionari. De aceea, va fi greu de explicat de ce unii pensionari vor primi sume în plus de bani.
Cum ar putea sprijini guvernul pensionarii cu pensie mică?
Există câteva forme posibile de sprijin. Prima ar fi o indexare doar pentru pensionarii cu pensia până la un anumit prag, să spunem de sub 2.000 de lei. Dar, legea probabil nu va trece de Curtea Constuțională, deoarece discriminează.
Mai există posibilitatea acordării unui sprijin în bani care este, iarăși, problematic.
Avem posibilitatea introducerii unor programe sociale cum au fost „cardul de energie” sau „cardul de alimente”. Pe „cardul de energie”, pensionarii cu pensie sub 2.000 de lei, primeau, de 2 ori pe an, câte 700 de lei ca să plătească facturi.
Pe cardul de alimente primeau câte 250 de lei la fiecare 2 luni, în total 1.500 de lei. Dar, prin Ordonanța Trenulețul, guvernul tocmai asta a dorit: să mai taie din cheltuieli.
CONCLUZIE Există discuții, mai ales în PSD, pentru o compensare a înghețării pensiilor pentru pensionarii cu venituri foarte mici. Rămâne de văzut cum și dacă acești pensionari vor primi bani sau vouchere.