Care pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin?

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.08.2024 - 17:29
RECALCULARE Care pensionar primește 15.000 lei bonus la pensie/lună și muncește cu 5 ani mai puțin? - Foto: Freepik

Care pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecarelună și muncesc cu 5 ani mai puțin? vă spunem conform legii. Ei vor beneficia de recalculare și acum cer noi beneficii.

SHARE

Recalcularea este în line dreaptă. Mâine se trimit ultimele adeverințe cu pensia recalculată de la Casa de Pensii la Poșta Română.

Ulterior, Poșta Română le trimite pensionarilor care sunt în număr de 4.75 milioane în România. Trimiterea adeverințelor din care pensionarii află ce pensie recalculată vor primi se face începând cu 15 august. Trimiterea tuturor adeverințelor se încheie pe 31 august. Mai jos exemplu de adeverință

Care pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecarelună și muncesc cu 5 ani mai puțin? 

Toate pensiile se vor recalcula, dar numai partea de contributivitate a lor. Newsweek a scris că există peste 11.000 de pensionari speciali care au o pensie medie de 21.000 de lei pe lună. Din acești bani, 15.000 lei sunt un bonus oferit de stat. Restul de 6.000 de lei reprezintă partea contributivă.

Această sumă de bani intră la recalculare. Astfel, pensia medie a judecătorilor, procurorilor poate crește mai mult de la 1 septembrie.

Citește și: Care pensionari primesc 15.000 lei pensie pentru care NU au lucrat deloc? Casa de Pensii confirmă

Acești pensionari speciali mai cer un privilegiu. Ei cer să se poată pensiona la vârsta de 60 de ani (au dreptul) și să ia pensie specială chiar dacă la împlinirea vârstei au o altă meserie.

Un nou privilegiu pentru speciali

Magistrații primesc pensie specială dacă au muncit 25 de ani. Această speță se află în dezbaterea Instanței Supreme și spune astfel:

Citește și: Care pensionari vor avea un șoc peste o săptămână? De ce pensia le va scădea la recalculare? Exemple

Dacă dispoziţiile art.211 alin.(4) din Legea nr.303/2022, nemodificată, conform cărora

"Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin.(1) se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie" se aplică foştilor judecători/procurori care au această vechime, fără nicio distincţie între funcţiile enumerate de art. 211 alin.(1) ("...o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult ..."), conform principiului "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus".

Câte pensii speciale sunt?

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind procurori şi judecători, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cea mai mare pensie medie de serviciu, a fost de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te