În această perioadă se pot următoarele serii de bilete de tratament la stațiunile balneare din țară. Pensionarii pot pleca la un tratament de 16 zile pentru care plătesc jumătate din valoarea pensiei.
Există și anumite situații în care pensionarii pot merge însoțiți sau nu plătesc niciun leu pentru un sejur. Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat Casa Națională de Pensii Publice, aprobate prin ordinul Președintelui CNPP nr. 118/13.02.2025, persoana încadrată în grad de handicap grav care are dreptul la asistent personal sau a optat pentru indemnizația lunară pentru însoțitor, respectiv pensionarul de invaliditate gradul I care primește indemnizație pentru însoțitor, pot beneficia de bilete de tratament balnear doar însoțite.
Care pensionari beneficiază la pensie de bilet de tratament gratuit? Legea stabilește regulile
Casa Națională de Pensii a transmis un răspuns oficial unui pensionar care are nevoie de asistență pe perioada serului.
„Însoțitorul persoanei încadrate în grad de handicap grav/în gradul I de invaliditate trebuie să îndeplinească condițiile de la art.109 alin. 5 al Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare.
Citește și: Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
În acest caz, contribuția individuală aferentă unui bilet de tratament pentru însoțitorul persoanei încadrate în grad de handicap grav/în gradul I de invaliditate este calculată la fel ca la persoana având calitatea de pensionar al sistemului public de pensii sau de asigurat al sistemului public de pensii, ori de pensionar al sistemului public de pensii care are și calitatea de asigurat.
Astfel, pentru a se facilita accesul la tratament gratuit unei persoane cu handicap grav, prin criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, aprobate prin ordinul Președintelui CNPP nr. 118/13.02.2025, s-a dat posibilitatea ca aceasta să fie însoțită la tratament balnear de o persoană care trebuie să fie, conform legislației, asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii și care să poată beneficia de un bilet de tratament cu suportarea unei contribuții”, a transmis Casa Națională de Pensii într-un răspuns oficial.
Citește și: Creșterea pensiilor la Mica Recalculare, misiune imposibilă. UE anunță deficit record pentru România
Bilete de tratament gratuite la pensie
Potrivit cu prevederile art. 11 alin. (1), lit. b) din Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și însoțitorului copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat are dreptul la servicii gratuite de cazare și masă în unități sanitare cu paturi, sanatorii și stațiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, conform Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Citește și: Ilie Bolojan, anunț despre pensiile militarilor. La cine face apel pentru creșterea acestor pensii?
Prin urmare casele teritoriale de pensii pot elibera din biletele contractate de CNPP din bugetul asigurărilor sociale de stat un bilet gratuit pentru solicitanții care au calitatea de persoană cu handicap, respectiv de pensionar de invaliditate gradul I care primește indemnizație pentru însoțitor și un bilet cu contribuție pentru asistentul personal, însoțitorul persoanei cu handicap, însoțitorul persoanei încadrate în grad de invaliditate grav, conform prevederilor Legii nr. 360/2023, cu modificările și completările ulterioare și conform prevederilor art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare și conform prevederilor Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat Casa Națională de Pensii Publice, aprobate prin ordinul Președintelui CNPP nr. 118/13.02.2025.
Citește și: 2.000.000 de pensionari primesc noi taloane de pensie și bani în plus. Procesul a început
Cât costă un sejur, de ce documente ai nevoie
Newsweek a prezentat, la începutul anului prețurile sejurului la o serie de stațiuni:
Este vorba de un sejur lung, iar prețurile sunt următoarele (câteva exemple):
Amara / Hotel Parc - 3.070- de lei (întreg sejurul)
Călimănește / Hotel Central - 3.000 lei
Eforie Sud / Central - 3.000 de lei
Herculane / Hotel Diana - 3.070 de lei
Geoagiu Băi - Hitel Vacanța - 3.060 de lei.
Citește și: Dezastru la Casa de Pensii: softul tot nu merge. Pensionarii plimbați pe la ghișee pierd bani