Cum pot primi angajații 800 lei în plus la salariu? Ce condiții trebuie să îndeplinească?

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.10.2024 - 09:28
Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții? Cum faci cerere să îi primești?  - Foto: Freepik
Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții? Cum faci cerere să îi primești? - Foto: Freepik
Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții? Cum faci cerere să îi primești? - Foto: Freepik
Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții? Cum faci cerere să îi primești? - Foto: Freepik

Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții poți primi acest? Cum faci cerere să îl primești banii? vă spunem potrivit legii.

SHARE

Un număr imens de angajați iau un spor mediu de 800 de lei la salariu în fiecare lună. Sporul se dă pentru condițiile de muncă și este primit de aproximativ 1.300.000 de angajați.

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

Care angajați primesc 800 lei în plus la salariu? În ce condiții? Cum faci cerere să îi primești? 

În  România există mai multe sporuri care se dau pe lângă salarii. Sunt sporuri de confidențialitate luat de judecători, de exemplu.

Avem spor pentru condiții periculoase de muncă pe care le primesc minerii. Spor de consemnare la sol, care este primit de cei care se ocupă de traficul aerian sau de piloți. Aceste sporuri de mai sus sunt luate de un număr destul de  mic de români, câteva mii cel mult.

Citește și: Sporuri imorale scăzute doar pentru 5% din angajații Camerei Deputaților după tăierea privilegiilor

Există un spor despre care Newsweek România scrie de foarte multă vreme și pe care îl iau în jur de 1.300.000 de români. Este vorba de sporul pentru condiții vătămătoare de muncă. Teoretic, el ar trebui să fie plătit angajaților din sistemul bugetar care își desfășoară munca în condiții dificile.

Practic, Newsweek a demonstrat că aproape toți cei 1.300.000 de angajați la stat primesc acest spor pentru condiții vătătmătoare de muncă. Legea spune că acesta poate fi de maxium 15% din salariu, dar nu peste 1.500 lei.

Newsweek a verificat că toți angajații la stat primesc acest spor maxim de 15%.

Cât e sporul pentru condiții vătămătoare care se adaugă la salariu.

Salariul mediu brut în România este 8.350 lei. Doar că la stat, salariu easte cu 15% mai mare ca la privat. Astfel, că la stat salariul mediu brut este de 9.000 de lei, adică 5.200 de lei net. 

Cum majoritatea bugetarilor primesc acest spor de condiții vătămătoare de muncă în cuantum de 15%, rezultă un spor adăugat la salariu de 785 de lei net pe lună. 

ATENȚIE Toți bugetari, indiferent dacă muncesc la birou sau pe teren, trebuie să ceară acest spor dacă NU îi este dat din oficiu. Ei trebuie să vadă pe ștatuld e plată dacă îl primesc.

De ce se dă acest spor la salariu?

Teoretic, pentru că angajatorul nu le oferă angajaților condiții bune de muncă. Adică, angajații muncesc în praf, lângă antene, în birouri prost luminate, în mediu unde se pot îmbolnăvii, unde nu au protecție adecvată la imprimantă sau de la computer.

Cei din privat NU iau acest spor pe baza unui contract cardru. Dar, dacă există aceste elemente de desfășurare improprie a muncii, ei pot cere acești bani.

Sporul limitat la salariu

Guvernul a limitat sporul pentru condiții vătămătioare astfel:

„În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.

Problema este că 90% dintre bugetari au spor mai mic de 1.500 lei brut, așa că măsura de anul tercut nu îi afectează.

De ce se dau sporurile?

Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te