Care angajați la stat primesc bani mai mulți, deși Ordonanța Trenuleț le-a înghețat salariile?

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.02.2025 - 14:58
Care angajați la stat primesc bani mai mulți, deși Ordonanța Trenuleț le-a înghețat salariile? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Care angajați la stat primesc bani mai mulți, deși Ordonanța Trenuleț le-a înghețat salariile? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Care angajați la stat primesc bani mai mulți, deși Ordonanța Trenuleț a înghețat salariile? O nouă ordonanță a fost aprobată, joi, de Guvern.

SHARE

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi plătiţi la nivelul din noiembrie 2024 pentru munca prestată în weekend, de sărbători legale şi ore suplimentare.

Ordonanţa propusă de minister a fost aprobată, joi, de Guvern şi se aplică în cazul personalului militar din cadrul ministerului, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare.

Citește și: Cum poți recupera creșterea de pensie pierdută la 1 ianuarie? Avocații spun ce documente depui

Care angajați la stat primesc bani mai mulți, deși Ordonanța Trenuleț a înghețat salariile?

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 20 februarie, ordonanţa de urgenţă propusă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prevede ca plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi alte zile nelucrătoare să fie la nivelul aplicabil în noiembrie 2024.

Citește și: Concedieri masive în guvern: 1.800 de oameni pleacă acasă

„În anul 2025, prin excepţie de la alin. (1), pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum şi pentru munca suplimentară, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, prestată peste programul normal de lucru de către aceste categorii  de personal în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României ori în situaţii de urgenţă, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna noiembrie 2024”, prevede ordonanţa adoptată joi, care modifică aşa-numita ordonanţă-trenuleţ care a provocat nemulţumirea angajaţilor din MAI, scrie News.ro.

Citeşte şi: Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari

Cine mai beneficiază?

Prevederea se aplică şi personalului militar din instituţiile de apărare şi securitate naţională care execută serviciul de luptă permanent, desfăşoară activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă.

De asemenea, munca suplimentară prestată în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut de către salvatorii montani, peste programul normal de lucru în zilele de repaos săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile libere potrivit legii se plăteşte cu o majorare din salariul de bază cuvenit, conform Codului muncii.

Oficialii MAI subliniază că actul normativ adoptat joi prevede nu doar aspectul legat de plata muncii suplimentare, ci introduce şi obligaţia comandanţilor şi şefilor de unităţi de a asigura „o planificare echilibrată a muncii în ture şi schimburi”, astfel încât un angajat să nu lucreze mai mult de 40% din durata normală a timpului de lucru lunar în astfel de ture, iar  instituţiile care au calitatea de ordonatori de credite „să acorde, cu prioritate, timp liber corespunzător pentru munca suplimentară prestată, fără a afecta eficienţa misiunilor”.

Oficialii MAI reafirmă angajamentul instituţiei „de a asigura un mediu de lucru adecvat, cu o salarizare corectă raportată la riscurile şi efortul depus de angajaţi” şi anunţă că ministerul va continua proiectele de modernizare a echipamentelor şi tehnicii din dotare, cu sprijinul fondurilor europene.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te