În acest moment, se distribuie deciziile cu pensia recalculată. Din aceste decizii pensionarii află ce bani iau în plus la pensie. 3.800.000 de pensionari au creșteri între un leu și 8.000 de lei, cea mai mare creștere de pensie după cum Newsweeka anunțat în exclusivitate.
Citește și: Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?
Când vor ajunge TALOANELE cu PENSIA recalculată la pensionari? De ce trebuie păstrate și cele vechi?
Cele mai multe pensii, aproximativ 2.000.000 vor crește cu sume între 1 leu și 500 de lei. Un număr de 1.000.000 de pensii cresc cu sume între 500 și 1.000 de lei. Un număr de 800.000 de pensii ar trebui să scadă, pe formula recalculării. Ele rămân la același nivel, deoarece legea spune că nicio pensie nu scade.
Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, a anunțat că, zilele acestea, se tipăresc noile taloane de pensie.
„De săptămână viitoare începem tipărirea taloanelor cu noile valori ale pensiilor. După ce am finalizat procesul cu deciziile, trebuie să începem imediat tipărirea taloanelor. Și ele să fie înmânate pensionarilor. Cu prima zi din septembrie pensionarii să primească noile venituri. Noi am fost mereu conștienți de presiunea enorma și ne-am mobilizat. Am reușit să încheiem procesul în timp util. Cu prima zi din septembrie, oamenii să își primească pensiile mărite”, a spus șeful casei naționale de pensii la RTV.
Surse din Casa de pensii au explicat că toate documente chiar și vechile taloane de pensii trenbuie păstrate de pensionari:
„Toate deciziile de pensie trebuie păstrate pentru a avea fiecare pensionar un parcurs logic și vizual al dosarului de pensie. Oricum, noi în dosarul de pensie avem toate exemplarele de decizie emise”, a spus un șef din casa de Pensii.
Citește și: Ce impozit îți ia statul dacă ai o pensie de 2.000 lei, 3.000 lei sau 4.000 lei? Care e formula?
Formula de calcul a pensie de la 1 septembrie 2024
VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Puncte contributivitate - contribuția.
Puncte de stabilitate:
- 0,50 puncte/an, pentru anii 26 - 30 în muncă
0,75 puncte/an, pentru anii 31 - 35,
1 puncte peste ce trece de 35 ani munciți.