Cămine de bătrâni „fantomă” în Vrancea. Peste 40 de persoane cu infirmități grave erau cazate

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.07.2023 - 20:21
Cămine de bătrâni „fantomă” în Vrancea. Peste 40 de persoane cu infirmitati grave erau cazate Foto: Guliver/GettyImages (fotografie cu rol ilustrativ)

Cămine de bătrâni clandestine în Vrancea. Peste 40 de persoane cu infirmități grave erau cazate. Unitatea nu avea nici măcar autorizație de funcționare, fiind un centru rezidențial fantomă. Fiecare beneficiar plătea 3000 de lei pe lună, însă erau cazați câte 5-6 în camere mici.

SHARE

Cămine de bătrâni clandestine în Vrancea. Peste 40 de persoane cu infirmități grave erau cazate. Unitatea nu avea nici măcar autorizație de funcționare, fiind un centru rezidențial fantomă.

Fiecare beneficiar plătea 3000 de lei pe lună, însă erau cazați câte 5-6 în camere mici.

Centrul de bătrâni închis ieri în Vrancea adăpostea 43 de suflete. Prefectul județului ar fi acționat în urma unei reclamații, iar de aici au ieșit la iveală nereguli grave.

Capacitate depășită

Unitatea nu avea nici măcar autorizație de funcționare, fiind un centru rezidential fantomă.

„Am fost informat de existența unui centru rezidențial de bătrâni și am constatat că acel centru există, dar fără să fie autorizat, avizat de către vreo instituție a statului. Deci un centru rezidențial fantomă. Am ieșit ieri și am arătat opinei publice.

Ca urmare a acestei relatări, foarte multe informații au început după aceea să curgă pentru că această informație care a fost confirmată pe parcursul zilei de ieri, am primit-o ieri dimineață de la o persoană care a dorit foarte mult să-și păstreze anonimatul. De teamă.

Citește și: Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia. Totul este după scandalul azilelor din Ilfov

Și după intervenția de ieri, astăzi suntem în alte centre, la fel, neavizate, tot centre rezidențiale fantomă”, a spus Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.

Nereguli grave

Centrul fantomă închis la Vârtescoiu avea doar 4 angajați, care aveau grijă de un număr de beneficiari de 10 ori mai mare.

„43 de persoane, în condițiile în care nu puteau permite din punct de vedere al spațiului mai mult de 20. Din punct de vedere al personalului, aveau nevoie de cel puțin 20 de persoane pentru că majoritatea erau cu infirmități foarte grave, mai ales locomotorii, adică nedeplasabili și acolo trebuie persoana și angajatul pentru că au nevoie de asistență 24 de ore.

Aveau doar 4 pe tot centrul, la 43 de oameni, patru care făceau și mâncare, și curățenie, și să-i îngrijească și pe ei”, a completat Nicușor Halici.

Citește și: Azilele groazei, noi detalii înfiorătoare: Bătrânii, lăsați să-și facă nevoile pe ei timp de 9 zile

Fiecare beneficiar plătea 3.000 de lei pe lună, însă erau cazați câte 5-6 în camere mici, de trei pe patru metri sau de patru pe cinci metri, fără aer condiționat, condițiile fiind de nesuportat pe căldura de afară.

Nici la Iași lucrurile nu au fost mai roz. Autoritățile au împărțit zeci de amenzi în valoare de 90.700 lei și 39 de avertismente în centrele de bătrâni unde s-au găsit probleme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te