Cămilele, renii, păsările captive, câinii, pisicile și dihorii vor fi înregistraţi de ANSVSA

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.12.2023 - 20:02
Cămilele, renii, păsările captive, câinii, pisicile și dihorii vor fi înregistraţi - Foto: PXHere/CC0

Cămilele, renii, păsările captive, câinii, pisicile și dihorii vor fi înregistraţi de ANSVSA. Mai multe specii de animale vor fi identificate şi înregistrate de acum încolo.

SHARE

Cămilele, renii, păsările captive, câinii, pisicile și dihorii vor fi înregistraţi de ANSVSA. Mai multe specii de animale vor fi identificate şi înregistrate de acum încolo, cu noi metode de marcare.

Pe viitor, circulația pe teritoriul României a animalelor nemarcate va fi interzisă, iar nerespectarea noilor reguli va putea fi sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Cămilele, renii, păsările captive, câinii, pisicile și dihorii vor fi înregistraţi

Porci, oi, capre, vite și cai - acestea sunt animalele care se înregistrează acum la Agenţia Sanitar-Veterinară. Nerespectarea noilor reguli va putea fi sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Există un proiect de ordonanţă de guvern care aliniază legislaţia internă cu cea valabilă în spaţiul european.

Animalele la care se referă norma sunt cele ținute în captivitate, inclusiv cele ținute în captivitate pentru spectacole, curse, expoziții, concursuri, reproducție sau vânzare, excepție de la regula introdusă de această normă fiind păsările de curte.

Citeşte şi: Carnea, laptele, ouăle vor fi monitorizate. 100.000 lei pentru cei care nu respectă regulile

Noile obligații ale proprietarilor sunt legate de identificarea și înregistrarea animalelor în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

În plus, ei trebuie să achiziționeze mijloace oficiale de identificare, să notifice mișcările și evenimentele intervenite cu privire la animale, să prezinte documente de circulație și de identificare la solicitarea autorităților competente și să respecte normele de biosecuritate și bunăstarea animalelor.

Pisicile, câinii și dihorii neidentificați și neînregistrați, aflaţi în spațiile publice, vor fi considerate animale fără stăpân și vor fi tratate conform prevederilor legislației în vigoare.

Citeşte şi: Un leopard a evadat de la grădina zoologică și s-a plimbat pe străzile unui mare oraș: Găsit în parc

Probabil că singurele cămile existente în România sunt cele de la Zoo. Din iunie 2017, legea interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole, pe tot teritoriul României. În SUA, o cămilă se vinde la un preţ între 5.000 şi 20.000 de dolari.

Dacă dai căutare pe Internet "cămilă de vânzare", găseşti numai figurine de pluş, la preţul de 30 - 100 de lei. Dacă rafinezi căutarea şi scrii "cămilă preţ", dai peste şosete, ciorapi şi cizme din păr de cămilă, în nici un caz peste animale vii.

Singur Nuţu Cămătaru era posesorul a patru lei, iar milionarul Şoricelu a avut unul înaintea acestuia. Când interlopul a început să aibă probleme cu legea, aceştia au fost mutaţi într-un adăpost comunitar, apoi livraţi la o grădină zoologică.

Dihorul, un pericol

Un exemplar tânăr de dihor domestic costă 400 de lei. Nu prea este o fericire să ai un dihor. Dincolo de faptul că marcajul său miroase îngrozitor, trebuie să asiguri cu minuţiozitate gurile de ventilație, ușile și crăpăturile, pentru că intră peste tot, având nişte instincte foarte puternice de căutător de secrete numai de el ştiute.

În cele 10 - 12 ore pe zi cât nu doarme, vânează orice. Are dinți și gheare puternice, care pot rupe cu ușurință banda adezivă sau alte huse din material textil. Şi nu stă la mângâiat şi scărpinat, ca motanul.

ANSVSA face faţă la diversitatea de animale

Nu numai reni, dar şi sconşi şi canguri, lame şi ponei, mini-ponei şi păuni, oi pitice şi porci vietnamezi, fazani şi capre pitice, oi de Camerun, canguri, iepuri uriaşi, lebede negre şi raţe sălbatice.

În satul Cicir, un arădean creşte toate aceste animale. A început, conform animalzoo, să crească aceste animale pentru a le închiria.

Acesta a cumpărat reni cu 1000 - 1500 de euro. Depinde de la caz la caz, dacă e matur sau pui. Şi mai e şi dresajul, foarte important.

Citeşte şi: FOTO 30 de animale au fost aduse la Grădina Zoologică din Târgu Mureș printr-un program de schimb

Acum e sezonul pentru închiriat astfel de animale, dar dacă e unul nărăvaş nu ai făcut nimic cu el, trebuie să fie blând ca renii lui Moş Crăciun. Tariful de închiriere a unui ren poate ajunge la 500 de lei pe oră.

Iar AgroInteligenţa spune că afacerea cu închirierea de reni aduce chiar şi 500 de euro pe oră. Dar sunt preteţioşi: mănâncă mult şi beau apă ca un batalion de infanterie. Şi poneii sunt căutaţi, iar un preţ pleacă de la 300 de euro. 

ANSVSA eliberează acte sanitar-veterinare şi, prin urmare, înregistrează toate aceste vietăţi felurite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te