Comportamentul copiilor care consumă dulciuri colorate în roșu, verde, galben și albastru cu ajutorul unor coloranți ar dezvolta unele probleme de comportament. Astfel că vor fi interzise în școli.
Este vorba despre utilizarea colorantului roșu nr. 40 și a altor cinci substanțe din alimentele servite în școlile publice.
Nu este vorba despre școlile din România ci de învățământul public din California.
Bomboanele roșii, verzi, galbene și albastre, interzise în școli. Ce substanțe periculoase conțin?
Legislatura din California a adoptat un proiect de lege cu sprijin bipartizan care interzice utilizarea colorantului roșu nr. 40 și a altor cinci substanțe chimice în alimentele servite în școlile publice.
Citește și: Bomboanele colorate în roșu vor fi interzise. Alte 5 culori sunt analizate. Care este cauza
Este un proiect de lege care ar interzice utilizarea ingredientelor găsite în unele cereale populare, înghețate, băuturi, bomboane, pop-uri cu gheață, chipsuri cu aromă de brânză, jeleuri și multe altele, conform Environmental Working Group, o organizație nonprofit pentru sănătatea mediului care a cosponsorizat legea cu Consumer Reports.
Cunoscută drept Legea pentru Siguranța Alimentară a Școlii din California și introdusă de membrul Adunării Democrate Jesse Gabriel în februarie, Assembly Bill 2316 interzice unui district școlar, superintendent al școlilor de județ sau școli autorizate cu clasele de grădiniță până la a 12-a să ofere alimente sau băuturi care conțin colorant roșu nr. 40, coloranții galbeni nr. 5 și 6, coloranții albaștri nr. 1 și 2 și colorantul verde nr. 3.
Guvernatorul Californiei Gavin Newsom, democrat, are până pe 30 septembrie să semneze în lege proiectul de lege care, dacă va fi legalizat, ar fi adoptat la 31 decembrie 2027.
California găzduiește cel mai mare sistem de școli publice din SUA, cu peste 6,3 milioane de studenți și 10.000 de școli, a declarat Tony Thurmond, superintendent de stat pentru instruirea publică și cosponsor al proiectului de lege, într-o conferință de presă găzduită de EWG pe 6 august, scrie CNN.
Copiii au probleme de comportament după consumul acestor dulciuri
Proiectul de lege provine din îngrijorarea că acești coloranți ar dăuna capacității copiilor de a învăța, deoarece acestea au fost legate de dificultăți de comportament și scăderea atenției în rândul copiilor, conform unui studiu din 2021 al Oficiului California pentru Evaluarea Riscurilor pentru Sănătatea Mediului.
Citește și: Ce aliment trebuie să mănânci în fiecare zi pentru a deveni mai frumos? Nu te-ai fi așteptat la asta
Legea este „importantă pentru mine ca părinte, este importantă pentru mine ca cineva care s-a luptat cu ADHD în copilărie și este importantă pentru mine ca părinte al unui copil care se luptă cu ADHD”, a spus Gabriel în briefing. „Știm, coloranții alimentari sintetici care sunt vizați de acest proiect de lege pot provoca rău tuturor copiilor, dar știm că există un impact deosebit de pronunțat asupra multor tineri noștri cu ADHD și alte provocări.”
Gabriel și EWG au spus că, deși „o nouă știință este disponibilă”, reglementările actuale ale Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA privind coloranții din alimente se bazează pe cercetări care au o vechime de 35 până la 70 de ani.
„Reevaluarea siguranței substanțelor chimice din alimente pe măsură ce devin disponibile date noi și relevante este o prioritate pentru FDA”, a spus agenția într-un comunicat. „FDA a revizuit cercetările privind efectele aditivilor de culoare asupra comportamentului copiilor, inclusiv revizuirea literaturii citată de Bill. Totalitatea dovezilor științifice arată că majoritatea copiilor nu au efecte adverse atunci când consumă alimente care conțin aditivi de culoare, dar unele dovezi sugerează că anumiți copii pot fi sensibili la aceștia.”
FDA: Coloranții sunt siguri pentru utilizare
Pe lângă propriile evaluări ale FDA, agenția sprijină și participă, de asemenea, la evaluările internaționale ale riscurilor efectuate în cadrul Organizației Comune pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite/Organizația Mondială a Sănătății, Comitetul de experți pentru aditivi alimentari.
„Toate culorile enumerate au fost supuse recent evaluărilor privind siguranța în alimente de către JEFCA și s-au dovedit a fi sigure pentru utilizare în alimente în condițiile actuale de utilizare”, a spus FDA.
Cu toate acestea, agenția va continua să evalueze știința în curs de dezvoltare și să asigure siguranța aditivilor de culoare aprobați, inclusiv prin găzduirea unei reuniuni publice în septembrie pentru a revizui procesul de evaluare post-piață a substanțelor chimice din alimente, potrivit declarației.
Impactul AB 2316
John Hewitt de la Consumer Brands Association, care reprezintă peste 1.700 de mărci, a declarat într-o declarație că „este regretabil că ingredientele sigure și dovedite științific au fost demonizate în scopul de a promova o agendă politică.
„Nici o industrie nu este mai dedicată siguranței alimentelor decât industria bunurilor de larg consum. Acesta este motivul pentru care am îndemnat FDA să-și recunoască în mod agresiv responsabilitatea ca organism de reglementare al siguranței alimentelor din țară”, a declarat Hewitt, vicepreședinte senior pentru ambalare și sustenabilitate și afaceri de stat în cadrul asociației, prin e-mail. „Aprobarea acestui proiect de lege ar putea costa școli și familii, ar putea limita alegerea și accesul și ar putea crea confuzie pentru consumatori.”
Dar Thurmond a subliniat importanța mai mare a „costului eșecului nostru de a acționa... într-o națiune în care copiii noștri au deja unele dintre cele mai mari rate de îmbolnăvire, astm , diabet (și) boli de inimă”, în comparație cu alte țări .
Gabriel și-a exprimat ecou aceste sentimente, adăugând că proiectul de lege poate economisi bani în California prin reducerea utilizării resurselor necesare pentru a ajuta copiii care se luptă în clasă.
Citește și: Ce să mănânci să fii mai atractiv? Impactul vital al micului dejun asupra hormonilor tăi
„Văd acest lucru atât prin experiența personală, cât și prin munca pe care o fac ca legiuitor”, a adăugat el. „Este foarte scump.”
Dacă Newsom semnează proiectul de lege, decizia ar face ca mediul alimentar al Statelor Unite să fie mai aliniat cu cel al Uniunii Europene, unde produsele care includ acești coloranți trebuie să aibă o etichetă de avertizare care să spună că aceste produse ar putea dăuna tinerilor, a adăugat Gabriel.
„Scopul acestui proiect de lege este de a încuraja producătorii să facă modificări minore la rețetele lor, astfel încât să poată servi aceleași alimente pe care le iubim cu toții, pe care le iubesc copiii noștri, dar fără aceste substanțe chimice periculoase care dăunează oamenilor”, a adăugat el. „Avem o încredere incredibilă că sunt capabili să facă asta... pentru că fac aceleași produse în atât de multe țări din lume, doar fără substanțele chimice dăunătoare.”
EWG a observat în trecut că puține alimente disponibile în școlile din California folosesc ingredientele pe care proiectul de lege le-ar interzice dacă ar fi semnat.
Cu toate acestea, Gabriel și alți membri ai adunării consideră că, având în vedere dimensiunea economiei Californiei, legea este o „victorie majoră pentru mișcarea pentru siguranța alimentară nu numai aici, în statul California, ci și la nivel național”, a spus el, menționând, de asemenea, că peste 70 de persoane. organizațiile susțin proiectul de lege.
După ce statul a interzis uleiul vegetal bromurat, folosit mai ales în unele sucuri, ca parte a Legii privind siguranța alimentară din California, în octombrie 2023, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a revocat regulamentul pentru utilizarea lui nouă luni mai târziu.
Și cel puțin alte 10 state au început să urmeze exemplul Californiei, introducând o legislație bazată pe acest act, a spus Gabriel.
Evitarea acestor substanțe chimice în alimente
Dacă sunteți îngrijorat de impactul potențial al acestor coloranți asupra sănătății copilului dumneavoastră, îl puteți ajuta să le evite verificând listele de ingrediente ale oricăror produse pe care le cumpărați, au spus experții – în special alimentele ambalate, care sunt de obicei ultra-procesate și, prin urmare, sunt este mai probabil să includă coloranți artificiali, conform EWG .
De asemenea, puteți încerca alternative fără aceste ingrediente - alimentele care sunt organice certificate USDA, de exemplu, nu pot conține coloranți alimentari artificiali. Reduceți consumul de suc, sucuri sau băuturi pentru sport care le-ar putea conține, de asemenea. Oferirea de înlocuitori copiilor poate fi mai eficientă decât negarea totală a ceva de care au poftă.
„Subliniați produsele viu colorate”, sugerează EWG. „Cea mai bună competiție pentru pachetele de alimente ultraprocesate este curcubeul de culori din fructele și legumele proaspete.”