VIDEO Banca pentru Alimente - Inițiativa care combate risipa alimentară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.01.2019 - 17:01

Risipa alimentară, redusă cu 156 de tone anual.

SHARE

Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil. Această cantitate corespunde cu 2,55 milioane de tone de produse alimentare, în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică, arată datele FoodWaste România, programul de reducere a risipei alimentare inițiat de Asociația Mai Mult Verde.

Bucuria celor născuți în familii cu mai puține posibilități, alinarea copiiilor cu dizabilități, ajutorarea persoanelor nevoite să își petreacă bătrânețile în centre sociale sunt posibile printr-o inițiativă care și-a propus nu doar să aducă zâmbete, ci și să reducă risipa alimentară. Începând din 2017, printr-o inițiativă denumită „Banca pentru Alimente“, o parte din aceste produse sunt recuperate și direcționate către cei mai puțin norocoși membri ai societății.

Citește și VIDEO „Pâine și mâine“, o șansă pentru copiii fără șansă

Cine donează, cine beneficiază

Într-o dimineață tăioasă de decembrie, ajungem în apropiere de Ploiești, la depozitul Lidl, una dintre companiile implicate în proiectul „Banca pentru Alimente“ și sponsor fondator al inițiativei. Inițiatorul acestui proiect, Gabriel Sescu, fusese anunțat că retailer-ul poate dona „Băncii pentru Alimente“ o serie de produse: dulciuri, conserve, produse de curățenie.

„Banca pentru Alimente este o inițiativă care colectează, de la diverse companii private, alimente, dar și produse nealimentare de strictă necesitate, care nu au ieșit din termenul de garanție. Ulterior, produsele sunt direcționate către diverse categorii de persoane defavorizate. Noi preluăm aceste produse cu vehiculele proprii și le transportăm la depozitul «Băncii pentru Alimente». Aici, le triem și le pregătim pentru a putea fi livrate, gratuit, către ONG-uri care derulează programe sociale prin care ajută familii cu mulți copii sau cu venituri mici, persoane în vârstă, singure sau care stau în cămine de bătrâni, copii cu dizabilități sau aflați în plasament. Aceștia sunt beneficiarii finali ai proiectului nostru. Unele alimente sunt preparate în cantine, altele sunt oferite la pachet pentru acasă“, explică Gabriel Sescu.

Mai mulți paleți cu alimente, dar și produse de uz casnic și personal sunt încărcate din depozitul Lidl. Companiile care donează produse „Băncii pentru Alimente“ sunt mai multe, numărul lor ajungând la 16.

Totul este gratuit

Încărcați cu produsele donate, ajungem, după trei sferturi de oră, la cele două depozite ale „Băncii pentru Alimente“ situate în Otopeni. În timp ce marfa este descărcată pentru a fi, ulterior, sortată în funcție de data expirării, Gabriel Sescu – care a activat timp de două decenii în domeniul asistenței sociale, de la voluntar, la manager - ne explică: „lucrăm cu 63 de organizații non-profit, cu un potențial de 15.000 de beneficiari. Acoperim zonele București, Prahova și Ilfov. În situațiile în care avem mai multe alimente, cu termen scurt de valabilitate și care, astfel, trebuie livrate rapid, am identificat șase organizații, din afara ariei mai sus amintite, care pot lua o parte din produse. Principiul de bază după care funcționăm este acela că Banca pentru Alimente primește produsele gratuit de la companii private și producători și le distribuie tot gratuit. Pentru a putea acoperi cheltuielile admnistrative ale Băncii, plata chiriei, salariile pentru cei trei angajați și combustibilul necesar mașinilor de distribuție, scriem proiecte și aplicăm cu ele pentru finanțări în mediul privat“.

Citește și VIDEO Legumele „de țară“ se întorc în galantare

În 2018, până la 1 decembrie, s-au colectat 156 de tone de alimente. Valoarea de piață a produselor este estimată la 500 mii de euro. Anul viitor, „Banca pentru Alimente“ și-a propus să dubleze volumul de produse colectate și să ajungă la 350 de tone, dar și să convingă mai multe companii și producători să doneze. Până când Gabriel Sescu ne-a prezentat aceste cifre, o camionetă cu dulciuri a fost încărcată pentru a fi livrată unui centru social care vine în sprijinul copiiilor.

Bucuria celor mici

În București, într-o vilă cu un un singur etaj, în jur de zece copii desenau la mese din plastic aranjate în formă de „U“. Fundația Sfântul Dimitrie are un parteneriat cu „Banca pentru Alimente“ de aproximativ un an și jumătate. Periodic, copiii care provin din familii nevoiașe primesc gratuit diverse produse și alimente. De data aceasta, în spiritul sărbătorilor de iarnă, fiecare copil a primit dulciuri. Bucuria s-a văzut nu doar în ochii lor, dar și și în patosul pus în colindele pe care le-au cântat.

Valoarea de piață a produselor donate este estimată la 500.000 de euro

„În centrul nostru, vin copii cu vârste între 7 și 14 ani din familii cu probleme sociale și financiare. Copiii petrec timp înainte sau după școală. Îi ajutăm să își facă temele, dar avem și lecții de muzică, pictură, bricolaj, facem mișcare. Există un psihoterapeut care lucrează cu elevii pe partea de consiliere individuală și de grup. Periodic, îi ducem la teatru. Donațiile venite prin «Banca pentru Alimente» reprezintă un ajutor important pentru că noi ne desfășurăm activitatea din donații, sponsorizări și atunci orice ajutor este binevenit“, ne explică Irina Zaharia,  coordonatorul centrului. Am închis după noi ușa centrului unde funcționează Fundația Sfântul Dimitrie, gândindu-ne că lecția învățată azi este un paradox:
uneori risipa poate îndrepta vieți.

Extindere în toată țara

„Banca pentru Alimente“ este dezvoltată după principiile Federației Europeane a Băncilor de Alimente (FEBA) care funcționează în state occidentale, dar și în unele foste comuniste, precum Ungaria sau Polonia. Proiectul a fost lansat în România în noiembrie 2016. Pe 30 octombrie anul acesta, a fost deschisă și „Banca pentru Alimente“ din Cluj Napoca, fondată de către Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat susținut de Lidl. Dar ambițiile sunt mult mai mari: „Noi încercăm să realizăm o rețea de Bănci pentru Alimente. Suntem în faza finală în care punem pe picioare, la Roman, o asociație care va gestiona donațiile din regiunea Moldova.

Până la finalul lui 2019, vrem să avem funcționale alte trei bănci în Craiova, Timișoara și Brăila pentru a acoperi întreg teritoriul României“, ne-a explicat Gabriel Sescu.

Citește și VIDEO Dacă România ar fi o comunitate de 100 de români, tu care dintre ei ai fi?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te