Avocatul Poporului face un raport despre copiii sedați, dar nu spune de ce au fost „calmați”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.11.2019 - 18:07
Foto: Newsweek Romania

Un raport al Avocatului Poporului despre psihiatrizarea copiilor din centrele de plasament prezintă cantitativ câți copii primesc medicație, dar nu spune și de ce sau dacă se comit abuzuri.

SHARE

Avocatul Poporului a publicat, vineri, un raport privind sedarea copiilor din centrele de plasament, după ce activiștii pentru drepturile omului au semnalat că, în multe situații, copiii sunt „liniștiți” cu medicamente de personalul din sistemul de protecție. Totuși, în raport lipsește exact subiectul controlului: dacă au existat abuzuri din partea angajaților centrelor.

Citește raportul aici

Raportul Avocatului Poporului reține că în sistemul de protecție sunt 8.328 de copii cu diagnostic psihiatric și că tratament psihiatric primesc 6.381 de copii. Numărul total al copiilor din sistemul de protecție se ridică la 31.993.

Avocatul Poporului precizează, în raportul său, că a efectuat 17 anchete la servicii rezidențiale care îngrijesc în special copii cu dizabilități psihice sau mentale. Deși face câteva observații legate de faptul că nu este în regulă ca minorii să-i aibă drept tutori legali pe șefii direcțiilor de protecția copilului, care nu pot reacționa în timp real când vine vorba de administrarea medicației fiecărui copil, Avocatul Poporului nu analizează deloc dacă copiii au fost sedați abuziv, pentru ca personalului să îi fie mai ușor să se ocupe de ei sau chiar aveau nevoie de respectivul tratament, iar vocea copiilor lipsește complet din raport.

Sursa: Raport Avocatul Poporului 

Avocatul Poporului mai spune și că, în centrele verificate, tratamentul medical al copiilor se realizează „numai de asistentul medical /educatorul de serviciu, la recomandarea medicului”. Cu alte cuvinte, cel puțin în centrele controlate de Avocatul Poporului, nu a fost găsită nici o neregulă.

În schimb, Avocatul Poporului constată că există o practică în sistemul de protecție, potrivit căreia copiii sunt duși la serviciile de psihiatrie pediatrică de o persoană desemnată de șeful direcției de asistență socială, însă nu este de fiecare dată aceeași persoană, așa încât „acest demers este unul necorespunzător”.

Citește și: Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic” 

„Pentru punerea în aplicare a programului terapeutic, în cazul pacientului minor, medicul psihiatru este obligat să obțină consimțământul reprezentantului legal, iar în situația în care nu deține informații referitoare la existența și identitatea unui reprezentant legal, medicul are obligația de a informa de îndată direcția generală de asistență socială. (...) Apreciem că sarcina reprezentării minorilor de către directorii direcțiilor de asistență socială este una care nu poate fi îndeplinită cu diligența pe care o presupune o astfel de activitate, mai ales în situațiile în care la nivelul unor județe există câteva sute sau chiar peste o mie de astfel de cazuri”, arată raportul.  

În schimb, raportul remarcă și că în unele centre, ușile dulapurilor de medicamente erau defecte.

Raportul mai arată și care sunt centrele unde copiii au fost internați de cel puțin trei ori:  în Sectorul 3, din cei 233 de copii, 61 au medicație psihiatrică, iar 33 au fost internați de matrei sau mai multe ori în spitale de psihiatrie. Cu toate acestea, raportul nu explică ce se întâmplă cu acești copii sau care sunt motivele pentru care au primit medicația.

Județele unde sunt cei mai mulți copii care primesc medicație psihiatrică sunt: Bacău – 352 de copii, Buzău – 310 de copii, Galați – 297 de copii. Similar, raportul nu menționează de ce atât de mulți copii primesc medicația psihiatrică.

În raportul său, Avocatul Poporului mai atrage atenția asupra activității Consiliului de Monitorizare (CM), instituție sub control parlamentar, despre care Newsweek România a scris în repetate rânduri că a fost confiscată de PSD și nu își îndeplinește rolul pentru care a fost creată. Avocatul Poporului spune că, în prezent, CM monitorizează doar modul în care sunt îngrijite persoanele cu dizabilități adulte din centre, nu și copiii și că ar trebui clarificată activitatea acestei instituții.

Citește și: UPDATE „Apărătorul” persoanelor cu dizabilități câștigă peste 8.000 de lei pe lună

În luna martie, Centrul de Resurse Juridice atrăgea atenția că în centrele de plasament copiii sunt „exterminați psihic”. 

„Medicii pedopsihiatri au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi, de cele mai multe ori, la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal. Astfel, datele puse la dispoziţie de ANPDCA, la cererea CRJ, ne indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an. Aproape 400 au fost internaţi de mai mult de trei ori la psihiatrie în acelaşi an, iar dintre aceştia, 150 au fost spitalizaţi pentru mai mult de o lună. Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani, ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte, medicația psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecțiune a copiilor din sistemul de protecție specială, dar și ca metodă de pedeapsă a acestora”, susținea CRJ. 

Citește și: Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic” 

Totodată, jurnalista Paula Herlo a arătat, într-o investigație difuzată de ProTv, că mii de copii din sistemul de protecție sunt sedați, din cauză că nu există personal suficient care să aibă grijă de ei. 

Și Newsweek România a arătat, într-o serie de articole despre sistemul de protecție, „Uciși prin grija statului”, cum sute de copii au murit în centrele de plasament, mulți dintre ei ajungând chiar să se sinucidă, pentru că se simțeau neiubiți. 

Citește și: Uciși din grija statului. 362 de copii au murit în grija statului, în cinci ani 

Sursa: Raport Avocatul Poporului 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te