Au înflorit ghioceii, la începutul lunii februarie, vremea a luat-o razna. Cu o lună mai devreme, primele flori de primăvară au început să răsară, ceea ce este un semn îngrijorător, sunt de părere specialiştii.
Experţii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) atrag atenţia că temperaturile ridicate au accentuat fenofazele de dezvoltare a plantelor.
Au înflorit ghioceii, la începutul lunii februarie, vremea a luat-o razna
În grădinile din judeţul Buzău şi-au făcut apariţia, de sub stratul de frunze uscate, şi nu de sub zăpadă, primii ghiocei. Temperaturile ridicate de pe parcursul iernii au grăbit înflorirea plantelor, cu o lună mai devreme.
"Aşa cum ştim din copilăria noastră, ghioceii erau consideraţi vestitorii primăverii. De data aceasta, iată că au înflorit ceva mai devreme, pentru că a fost cald, s-au înregistrat temperaturi ridicate, doar de câteva zile de ger am avut parte şi, sigur, au înflorit.
Nu am avut zăpadă sau frig îndelungat, ca plantele să stea în repaus. Au apărut cam cu o lună mai devreme, faţă de perioada lor normală. Condiţiile au fost puţin atipice, pentru această perioadă.
Citeşte şi: Patru ieșeni, prinși culegând ghiocei protejați în Munţii Măcinului, riscă amenzi de peste 5.000 lei
Vorbesc despre temperaturile care erau specifice iernii şi zăpada care a lipsit, şi atunci temperaturile ridicate au derutat cumva plantele, a fost dereglat bioritmul plantelor.
Aceste etape de dezvoltare a plantelor, repaus, creştere, aceste fenofaze au fost dereglate. A fost accentuat fenomenul de înflorire, în cazul acesta, pentru că temperaturile au permis acest lucru", a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, conform Agerpres.
Tot ca urmare a valorilor termice ridicate, în perioada următoare există posibilitatea ca şi pomii fructiferi să înflorească, fenomen care ar putea produce pierderi.
Citeşte şi: VIDEO Șoimul dunărean, declarată pasărea anului în Ungaria. De ce a dispărut complet din România?
"Cel mai mare pericol poate apărea în zona pomicolă, pentru că avem specii care se grăbesc să înflorească, iar în ultimii ani au fost înregistrate pierderi, din pricina îngheţului târziu şi a brumelor de primăvară.
Sunt specii care înfloresc devreme, precum cireşul, piersicul, caisul, chiar şi prunul şi automat se înregistrează pierderi de producţie.
Sigur, aceste dezechilibre climatice sunt periculoase pentru lumea vegetală, care se află într-o derută, într-o situaţie de presiune, pentru că aceste perioade de refacere aproape că nu mai există", a mai precizat Vînătoru.
Primele semne ale primăverii au apărut încă de la jumătatea lunii ianuarie: