Activista Adriana Radu, de la „Sexul vs Barza”, a fost numită în CES de premierul Cîțu

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.01.2021 - 08:06
Adriana Radu (vorbind la microfon), la o dezbatere la Parlament. Sursa imagine: Facebook

Adriana Radu, activista de la „Sexul vs Barza”, care fusese eliminată fără nici o explicație de pe lista membrilor Consiliului Economic și Social (CES), a fost numită în instituție prin decizia premierului Florin Cîțu.

SHARE

Din CES a fost eliminat arhitectul Horia Nicolescu, singurul care nu a candidat alături de celelalte ONG-uri care au ajuns pe lista cu propuneri pentru prim-ministru. Un purtător de cuvânt al acestuia a susținut că asociația condusă de Nicolescu, Asociația pentru Securitate la Incendiu (ASI), este „denigrată” pentru că este acuzată că a înlocuit Sexul vs Barza din CES. 

Totodată, Leontin Panchiosu, purtătorul de cuvânt al ASI, a acuzat că votul pe care l-au dat ONG-urile pentru locurile în Consiliul Economic și Social, prin platforma agreată cu SGG, nu are valoare juridică și că ASI nu a știut despre existența VotONG. 

Luni seară, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia prim-ministrului privind revocarea și numirea unui reprezentant al societății civile în cadrul CES și pentru modificarea anexei la decizia prim-ministrului interimar privind numirea reprezentanților societății civile în cadrul CES. 

Astfel, „la data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Horia Nicolescu Mihai - Asociația ASI se revocă din calitatea de membru al Plenului Consiliului Economic și Social. Începând cu data prevăzută la art.1, doamna Adriana Radu - Asociația Sexul vs Braza se numește în calitatea de membru al Plenului Consiliului Economic și Social, reprezentant al societății civile”. 

Săptămâna trecută, 170 de ONG-uri au trimis un apel către Guvern, cerând numirea Adrianei Radu în CES.  

Citește și: Culisele scandalului din CES: cum s-a trezit o activistă că nu este numită și cine e de vină

Scandalul privind numirile în CES a izbucnit acum două săptămâni, după publicarea listei membrilor societății civile în Consiliul Economic și Social, în care nu s-a regăsit o singură activistă, Adriana Radu, care se afla pe lista votată de ONG-uri cu propuneri pentru plenul CES.

Conform înțelegerii între ONG-uri și SGG, ONG-urile urmau să aleagă, prin vot, 14 membri care să fie numiți ulterior de prim-ministru în CES, iar pe al 15-lea membru din partea ONG-urilor să îl numească SGG. Din sursele Newsweek România, pe acest loc SGG l-ar fi numit pe Andrei-Robert Botez, de la Asociația Frends Pentru Dezvoltare, care a participat de asemenea la votul prin platforma VotONG, prezidată chiar de SGG.

Singura organizație din societatea civilă care a ajuns pe un loc în CES fără să participe la vot este Asociația pentru Securitate la Incendiu. Întrebat despre această situație, arhitectul Horia Nicolescu, reprezentantul ASI, ne-a transmis că nu face declarații, dar că „ONG-urile au candidat pe teoria asta că rămân numai ele definitiv”.

Newsweek România a discutat cu Antonel Tănase, actual deputat PNL și fost șef al Secretariatului General al Guvernului în mandatul căruia a fost încheiată înțelegerea cu ONG-urile, prin care acestea să se organizeze și să-și aleagă prin vot propunerile pentru CES, urmând apoi ca prim-ministrul să facă numirile.

Atunci, Antonel Tănase ne-a declarat că a respectat convenția cu ONG-urile și că, la demisia sa, în 8 decembrie, a lăsat lista cu numele pe care le-a primit de la VotONG pentru a fi semnată de prim-ministru.

Antonel Tănase a respins acuzația că procedura stabilită prin platforma VotONG ar fi fost netransparentă, spunând că a fost anunțată cu mult timp înainte și că „a fost foarte bine pusă de la punct, de asta am și agreat-o și așa am stabilit și cu prim-ministrul de atunci (Ludovic Orban – n.r.)”.

Decizia cu cele 15 nume pentru un loc în CES a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 decembrie și a fost semnată atunci de premierul interimar, Nicolae Ciucă. 

Citește și: Scandalul CES: Asociația ASI spune că n-a luat locul „Sexul vs Barza”. Precizările ex-șefului SGG

CES este organismul care avizează proiectele de acte normative inițiate de Guvern și inițativele legislative ale parlamentarilor și este compus din 45 de membri, din care 15 numiți de patronate, 15 de către sindicate și 15 din societatea civilă. Aceștia din urmă sunt numiți de prim-ministru.

Conform legii, după numirea de către prim-ministru, cei 15 membri ai societății civile trebuie să depună la CES un dosar administrativ, care trebuie avizat de o comisie tehnică. Când secretarul general al CES are cel puțin 24 de nume validate pentru plenul CES (câte 8 din fiecare sector – patronate, sindicate, societate civilă), este convocată prima ședință de constituire a noului plen CES. În această ședință sunt validate efectiv mandatele de patru ani ale reprezentanților societății civile.

Actualele mandate ale membrilor CES au expirat în 4 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te