900 lei plătești în plus dacă vrei îți cumperi un an vechime la pensie. De ce se întâmplă asta

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.10.2023 - 19:21
900 lei plătești în plus dacă vrei îți cumperi un an vechime la pensie. De ce se întâmplă asta Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024, iar cumpărarea de vechime în muncă va costa mai mult doritorii care nu au stagiul complet de cotizare.

SHARE

Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024, iar cumpărarea de vechime în muncă va costa mai mult doritorii care nu au stagiul complet de cotizare.

Odată cu majorarea de la data de 1 noiembrie 2023 a salariului minim brut de la 3.000 lei, la 3.300 lei, rezultă că și contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 lei pe lună la 825 lei pe lună.

Concret, începând cu această dată, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti 9.900 lei pentru un an sau 59.400 lei pentru maximul de șase ani.

Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024, scrie RTV.

900 lei plătești în plus dacă vrei îți cumperi un an vechime la pensie. De ce se întâmplă asta

Guvernul a prelungit perioada în care românii din țară sau din străinătate pot cumpăra vechime în muncă pentru a completa stagiul minim de cotizare necesar pensionării pentru limită de vârstă.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

,,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Citește și: Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă. Ce pași trebuie să parcurgă cei interesați de pensionare

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă

Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, stabilit la 3.000 de lei. 

Costul unei luni de vechime în muncă este, prin urmare, de 750 de lei. Iar un an de vechime costă 9.000 de lei.  

Din păcate, spun specialiștii, băncile nu oferă bani pentru cumpărarea de vechime în muncă, ci cel mult pentru nevoi personale. De aceea, singurele alternative pentru vârstnici rămân IFN-urile care oferă împrumuturi cu dobânzi foarte mari.

Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Spre exemplu, Un IFN îți dă credit 9.000 de lei, dar la un DAE de 296%, așa cum vedeți mai sus. Poți obține creditul în doar o oră.

Una alt IFN oferă oamenilor un credit rapid de 90.000 de lei pe care să îl plătească în 14 luni. Dobânda este de 66%. Vor plăti înapoi 13.500 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te