„Există un act normativ în vigoare care spune că, de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă.
Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte.
230.000 de români primesc 50% în plus
Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că, până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare, pentru sectorul Educație”, a declarat Ligia Deca, potrivit Euronews.
Sunt 211.345 de cadre didactice, care lucrează în sistemul educațional, de la creșă la liceu, în anul școlar 2021-2022, potrivit INS.
Dintre aceștia, 67.400 de profesori au împlinit vârsta de 50 de ani. Este vorba despre 32% din totalul cadrelor didactice. De asemenea, mai există 6,800 de profesori pensionari care predau la clasele I - XII, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației, pentru Newsweek România.
Citeşte şi: Peste 30% dintre profesorii din România au împlinit vârsta de 50 de ani. 6.800 sunt deja pensionari
„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp", a spus Deca.
Chiar dacă noua lege a salarizării, a explicat demnitarul, "nu este gata până la 1 ianuarie, cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a mai spus ministrul Educației.
Situația din România nu este cea mai rea din Europa. Potrivit Eurostat, în Italia, peste 57% dintre profesori au mai mult de 50 de ani, în Bulgaria procentul este de 47%, iar în Ungaria 37%.
Citeşte şi: Când vor primi profesorii creșterea salarială de 50%. Grila se face la Ministerul Muncii
„Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare", a spus ministrul Educaţiei.
"Inclusiv OUG care a dat măririle post-protestul din vară a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele…”, a conchis Deca.
În anul şcolar/universitar 2021 - 2022, au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători și profesori universitari, cu 3052 mai mulți față de acum doi ani, potrivit datelor INS.