O nouă categorie de pensionari va avea pensie mai mică la recalculare. Ce au muncit? Câți ani?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.07.2024 - 08:04
20.000 de angajați vor fi afectați de noua Lege a pensiilor. De ce vor primi pensie mai mică? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
20.000 de angajați vor fi afectați de noua Lege a pensiilor. De ce vor primi pensie mai mică? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Există anumite categorii de angajați care au lucrat în condiții speciale și care sunt deforizați de noua Lege a pensiilor. Doar dintr-un singur domeniu de activitate, 20.000 de persoane riscă să primească pensii mai mici.

SHARE

Newsweek a scris că pensionarii care au muncit în condiții grele de muncă, care au avut grupe de muncă, dar nu au mulți ani munciți, nu vor avea pensii mărite.

Citește și: Anunț de la Casa de pensii. De ce reduceri pot beneficia pensionarii în iulie? Unde depun dosarul?

Motivul: Respectivii pensionari nu vor avea puncte de stabilitate / bonus care se dau doar după 25 de ani de muncă.

Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA au avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii în care au reclamat o serie de inechităţi în noua lege a pensiilor, prin care s-au eliminat unele condiţii speciale pentru o parte dintre silvicultori.

Conform datelor oficiale, afectaţi vor fi aproximativ 20.000 de salariaţi.

ATENȚIE. Pde baza formulei recalculării multe pensii vor scădea. Legea nouă spune, însă, că pensionarii care vor avea pensie mai mică pe baza reclaculării, rămân cu pensiile în plată.

20.000 de angajați vor fi afectați de noua Lege a pensiilor. De ce vor primi pensie mai mică?

„Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, aşa cum prevede în prezent OUG nr. 59/2000 – Statutul personalului silvic.

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Abrogarea încadrării în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură (…) încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: «Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială».

Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”, transmit, marţi, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Citește și: Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat pensionarii. Când vor primi noul talon cu pensia mărită?

Reprezentanții sindicatului speră să găsească o soluţie de prorogare a termenului de intrare în vigoare a unor articole din Statutul personalului silvic sau, după caz, de modificare a OUG 59/2000 printr-o Ordonanţă a Guvernului, astfel încât, perioada de 5 ani lucraţi în condiţii speciale să fie redusă la 4 ani şi 8 luni.

„În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată până la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori”, au mai transmis sindicaliştii.

Minerii sunt în aceeași situație

În aceeași notă, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a spus că, prin noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii vor avea pensiile înjumătățite. 

Tomescu a explicat de ce pensiile minerilor și energeticienilor vor ajunge la jumătate.

„S-a făcut simulare la discuțiile din Comisia de Muncă. Liderii sindicatelor din Valea Jiului au făcut o simulare și s-a demonstrat că pensiile se reduc cu aproape jumătate, pentru că nu se mai recunosc punctajele pentru condițiile de muncă pe grupele de muncă.

Este un lucru nedrept. Pur și simplu, ei vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive. Pur și simplu, pe noua lege a pensiilor, indiferent că vei lucra într-o librărie, cofetărie, farmacie, la subteran sau la uraniu nu mai ai nicio bonificație”, a spus sindicalistul.

Acesta a arătat că, în noua lege a pensiilor, este important să fi muncit peste 25 de ani, iar minerii nu au muncit atât de mult timp. 

Citește și: Legea pensiilor: Care sunt cele 10 cazuri în care rămâi fără pensie. „Se aplică de luna următoare

Un exemplu concret

Un pensionar are o pensie de 3.817 lei. Supărarea sa este legată de faptul că, prin noua lege a pensiilor pe baza căreia se va face recalcularea nu se mai ține cont de grupe.

Asta înseamnă că cei 28 ani și 3 luni lucrați în condiții grele se transformă în condiții normale, spune el. „Conform OUG 100/2008 aveam puncte Grupa 1: 32,82074:2=16,41037”, explică omul.

Citește și: Cine sunt angajații care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat

El spune că, în acest moment, prin OUG 100/2008, primește un bonus pentru condiții de muncă deosebite. Acest bonus ar fi de 963 de lei. Cu ajutorul acestui bonus, a ajuns la o pensie de 3.817 lei.

„Am 40,72871 puncte pentru toată activitatea mea de 31 ani lucrați, din acestea 32,82074 sunt aferente Gupei 1”, spune respectivul pensionar.

La recalcularea din septembrie 2024 rămân cele 40 de puncte la care se adaugă punctele de stabilitate. La recalculare se schimbă formula de clacul (o aveți la finalul articolului).

Respectivul pensionar va avea următoarea pensie 40 + 3,25 = 43,25 X 81 = 3.500 de lei, cu 300 de lei mai puțin ca astăzi

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Cum se calculează pensia

VPR x Numărul total de puncte.

VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Citește și: Cine sunt angajații care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de muncă;

  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
  • 1 punct pentru anii peste 35 munciți
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te