Pensiile se vor indexa cu rata inflației de la 1 ianuarie, dar va mia exista o creștere a pensiilor mici cel mai probabil din luna decembrie.
„Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.
1,6 milioane de pensii vor crește din decembrie. Cine sunt beneficiarii și cum se fac calculele
Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a declarat Daniel Baciu, șeful Caseid e Pensii la Antena 3.
Un număr de1,6 milioane de pensii mici vor fi majorate după recalculare. Efortul bugetar pentru majorarea pensiilor acestora fiind de 16 miliarde lei. Noua lege a pensiilor va trebui votat în actuala sesiune parlamentară. Astfel, până în dcecembrie 1,6 miliaone de pensionari vor primi pensii maim mari.
Citește și: Peste 4,7 milioane de români sunt pensionari: Pensia medie 1.960 de lei, necesarul, minim 2.137 lei
Cine primește pensii mărite
Guvernul nu a identificat clar cine sunt pensionarii ce primesc bani în plus. Dar putem intui. Dintre cei 4.772.544 de pensionari înregistrați, 681.369 au perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 567 de lei.
Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur
Apoi, pe lângă aceștia mai există cei care primesc pensia minimă. Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari, respectiv pensia minimă, în valoare de 1.000 de lei, este de 1.148.130 în luna iunie 2022. CAeștia vor beneficia cu siguranță de măriri cel mia probabil în decembrie.
Cum se va calcula noua pensie
Conform noii legi a pensiilor, la calculul numărului total de puncte, se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, după următorul algoritm:
0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 sau 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale, care este consultantul pe această lege.
Mai mult, se are în vedere ca indexarea pensiilor să aibă loc anual, în funcţie de rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent.