10 sfaturi utile pentru femeile care tocmai au devenit mame: Nu te panica, nu primi musafiri

DE Bianca Iosef | Actualizat: 06.07.2022 - 15:52
Mamă cu bebeluși în brațe- Foto: PEXES PHOTS/Poxabay
Mamă cu bebeluși în brațe- Foto: PEXES PHOTS/Poxabay

Felicitări mami! Acum că tu și puiul tău v-ați cunoscut oficial, este normal să fii copleșită. Fie că este primul copil sau nu, viața ta s-a schimbat radical. Noi venim în ajutor cu zece sfaturi care pot scoate din impas orice femeie proaspăt ,,angajată” în noul job full time.

SHARE

Sfaturile de mai jos sunt rezultatul experienței mele ca mamă tânără, de 22 de ani. Sunt zece lucruri pe care mi le-aș fi dorit să le aud sau să le știu în momentul în care am ajuns acasă cu un copil nou-născut.

1. Nu te panica

Încă nu îți vine să crezi că, în sfârșit, îți ții în brațe copilul, însă este adevărat. Acum trebuie să vă adaptați amândoi la noul stil de viață.

Nu uita că și bebe trebuie să se adapteze la viața extrauterină. Amândoi învățați cum să vă descurcați în această nouă etapă. Ia totul pas cu pas și nu-ți face griji.

Nu te speria dacă bebe plânge și nu mai știi ce să-i faci. Uneori va plânge doar pentru că vrea să plângă, iar tot ce poți face este să-l ții în brațe până se liniștește sau să-i cânți un cântecel până se calmează.

Ține minte! Dacă plânge, nu înseamnă că faci tu ceva greșit.

2. Crede în tine

Chiar dacă abia ai născut, ești mamă de nouă luni, așa că instinctul tău matern este deja dezvoltat. Timp de luni bune ai luat cele mai bune decizii pentru copilul tău, iar dovada este că bebe stă lângă tine chiar acum.

Tu și copilul tău aveți o legătură unică, așa că orice decizie ai lua va fi bună. Dacă nici mama nu simte ce are nevoie copilul ei, nimeni nu știe.

Oricâte cărți sau articole de specialitate vei citi, nimic nu te poate pregăti sau sfătui mai bine decât tine când vorbim de copilul tău.

Asta nu înseamnă că odată ce ai născut te vei simți într-un anumit fel. Acest instinct nu te gâdilă și nici nu-ți șoptește la ureche. Deci chiar dacă pare că încă nu ai dezvoltat așa ceva, ai încredere, este acolo în tine.

Citește și: România produce mai multe deșeuri decât grâu. Reciclarea, foarte scumpă

3. Spune clar ce vrei

Acum este mai important ca niciodată să spui ce crezi. Vorbește clar cu partenerul tău de viață. Spune dacă te simți tristă sau obosită sau în oricare mod.

Însă, nu doar cu partenerul trebuie să porți anumite discuții. Dacă ai crezut că odată ce ai născut sfaturile s-au terminat, adevărul este că abia acum vor începe.

Spune clar persoanelor care vor încerca să îți dea diverse sfaturi că apreciezi grija lor, dar că vei face cum consideri tu mai bine.

Asta nu înseamnă să nu ceri ajutor dacă așa simți sau să nu iei în considerare sfaturile care ți se par utile sau pe cele ale pediatrului. Spune de ce ai nevoie și impune niște bariere sănătoase.

4. Nu ești obligată să primești musafiri

Fie că ai născut natural sau prin cezariană, corpul tău are nevoie să se refacă. Nu ești obligată să primești tot felul de oameni și în nici un caz nu trebuie să socializezi și să faci cafele dacă nu vrei.

Mulți oameni vor dori să vină să te vadă pe tine și pe copilul tău, însă poți să îi refuzi dacă nu te simți pregătită.

Va veni momentul ca toți curioșii să cunoască noul membru al familiei, nu se întâmplă nimic dacă mai așteaptă.

Însă dacă îți dorești oameni în jurul tău, nu te împiedică nimic să chemi în vizită oricâte persoane dorești.

Citește și: PMB vrea ca șoferii să nu mai poată parca gratis în centru. Marchează toate străzile

5. Plângi dacă așa simți

Corpul tău trece prin multe schimbări și este posibil să simți că vrei să plângi fără să ai un motiv anume.

Totodată, un nou-născut poate să te copleșească și să simți că plânsul este singura variantă prin care te poți descărca.

Faptul că plangi nu înseamnă că nu te bucuri că ai devenit mamă, iar oamenii care nu înțeleg asta nu sunt problema ta. Deci plângi oricât ai nevoie, oriunde ai nevoie.

6. Nu contează cum îți hrănești copilul, contează doar ca bebe să mănânce

Sunt diverse metode prin care un nou-născut poate să fie hrănit. Fie că vorbim de formulă de lapte, de alăptare direct de la sân sau de o combinație între cele două, singurul aspect care chiar contează este ca bebe să fie sătul. În ziua de astăzi, există numeroase formule de lapte destinate sugarilor cu diferite nevoi.

În plus, formulele de lapte sunt concepute special și în funcție de vârsta copilului. Chiar dacă ți-ai fi dorit să alăptezi exclusiv copilul, însă din diverse motive nu poți, formula este prietenul tău, nu inamicul.

Pe de altă parte, dacă vrei și poți să alăptezi nu îi asculta pe cei care spun să înveți copilul să mănânce și de la biberon din cine știe ce motive dacă tu nu vrei asta.

7. Nu te simți presată să reîncepi viața intimă

Indiferent de modul în care ai născut, ai nevoie de cel puțin 6 săptămâni de vindecare până să poți să întreții din nou relații intime.

După aceste 6 săptămâni, recomandat ar fi să îi faci o vizită medicului ginecolog. Acesta îți poate furniza toate informațiile de care ai nevoie, nu-ți fie frică să îi adresezi orice întrebare.

Cu toate acestea, este posibil să nu te simți pregătită să reîncepi viața intimă, iar acest lucru este perfect normal. Discută deschis cu partenerul tău despre ceea ce simți. Nu trebuie să faci absolut nimic din ceea ce nu-ți dorești.

8. Încearcă să păstrezi mici obiceiuri din viața ta de dinainte

Ca mamă, viața ta se schimbă radical. Brusc realizezi că programul tău depinde de cel al copilului și că timpul tău liber nu mai există.

Între hrănit, iubit și schimbat copilul, încearcă să prinzi câteva momente în care să îl poți lăsa cu altcineva pentru a face o baie sau a te odihni puțin.

Nu este ușor și nici plăcut să îți schimbi viața peste noapte.

9. Este perfect normal să vrei să lași copilul cu altcineva

Un copil, mai ales un nou-născut, are nevoie de atenție constantă și nu este ușor să i-o oferi.

Deși erai conștientă de dificultatea creșterii unui copil și ai încercat să te pregătești mental pentru asta, până la urmă te va ajunge oboseala.

Dacă simți nevoia să lași copilul pentru o jumătate de ora, o oră sau chiar câteva zile cu bunicii pentru a lua o pauză este perfect normal.

Asta nu doar că te va ajuta să te relaxezi, dar te va ajuta să devii o mamă mai bună pentru că vei avea forțe proaspete. Bunăstarea ta este cel puțin la fel de importantă cu cea a copilului.

10. Este perfect normal să nu vrei să te despărți o secundă de copilul tău

Pe de altă parte, este posibil să simți că nu vrei să te despărți nici măcar o secundă de puiul tău și că tot ce-ți dorești este să-l ții în brațe, să-l pupi, să-l miroși.

Nu băga în seamă gurile rele care vor spune că o să ai un copil răsfățat. Acest lucru nu doar că nu este adevărat, dar nici nu este treaba altcuiva ce fel de copil o să ai tu.

Ținutul în brațe îi oferă siguranță bebelușului, iar ție liniște. Așa că ține copilul în brațe oricât vrei.

Bonus

Nu cumpăra prea multe haine, în special haine mici. Pe lângă faptul că o să primești foarte multe, o să-i rămână mici peste noapte, la propriu. Așa că dacă ai vrea să îi mai cumperi

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te