Vaccinul a fost autorizat de urgenţă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care a aprobat vaccinul rusesc, informează Reuters şi MTI.
Până acum, majoritatea ţărilor membre din UE se bazează pe vaccinul Pfizer/BioNTech, însă agenţia ungară de reglementare în domeniul medicamentelor a aprobat luna trecută utilizarea vaccinului Sputnik V.
Conform acordului încheiat de asemenea luna trecută, Rusia va livra Ungariei 2 milioane de doze de vaccin în următoarele trei luni, suficiente pentru 1 milion de persoane. Ungaria a primit primele 40.000 de doze săptămâna trecută.
Viktor Orban a anunţat că 264.530 de unguri - lucrători în domeniul sanitar şi bătrânii cei mai vulnerabili - au fost inoculaţi deja cu cel puţin o doză din vaccinurile Pfizer sau Moderna, iar circa 92.000 au primit ambele doze. El a dat asigurări că până la mijlocul lui martie toţi locuitorii Ungariei cu vârste peste 60 de ani care s-au înregistrat pentru imunizare vor fi vaccinaţi.
"Până la începutul lui aprilie, ne-am putea apropia de 2 milioane de persoane vaccinate, iar dacă vom putea utiliza şi vaccinul chinezesc atunci numărul celor vaccinaţi şi al celor care au avut deja COVID-19 (şi s-au imunizat) va depăşi 2 milioane, ceea ce este bine", a spus premierul ungar.
Potrivit lui Viktor Orban, Ungaria se află într-un moment de cotitură în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei. "Până acum virusul era în ofensivă şi noi eram în retragere, însă acum noi suntem în ofensivă şi virusul se retrage", a subliniat el.
Cu toate acestea, el a atras atenţia că în ultimele 3-4 zile situaţia s-a deteriorat, Ungaria înregistrând de joi până vineri 1.576 de noi contaminări şi 98 de decese de COVID-19. El a precizat că 3.638 de persoane cu COVID-19 sunt internate în prezent în spitale, dintre care 302 sunt conectaţi la aparate de ventilaţie, iar din acest motiv situaţia înregistrează o stagnare şi chiar o uşoară deteriorare.
Joi, Orban a declarat că restricţiile impuse pentru stăvilirea pandemiei ar putea fi relaxate în aprilie, după Paşti.
Agenţia ungară de reglementare în domeniul medicamentelor a autorizat în regim de urgenţă şi utilizarea vaccinului produs de compania chineză Sinopharm, fără să aştepte ca Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) să acorde o astfel de aprobare. Ungaria a mai aprobat vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, potrivit Agerpres.