Dr. Adrian Marinescu susține că numărul de paturi de terapie intensivă dotate cu ventilatoare a crescut de la începutul pandemiei, iar sistemul românesc de sănătate nu este încă depășit de numărul în creștere al persoanelor infectate cu coronavirus în stare gravă.
Dar, avertizează medicul de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, asta nu înseamnă că situația nu se va înrăutăți dacă populația va continua să nu respecte măsurile de protecție față de infecția cu Sars-COV 2.
„În momentul când ai un număr mare de persoane infectate, de aici se vor selecționa și cei care au forme severe și care ajung în Terapie Intensivă.
Nu putem vorbi de faptul că sistemul e depășit sau că este o presiune extraordinar de mare. Dar trebuie gândit în perspectivă. În ultimele săptămâni, de când există o evoluție mai puțin bună, de când există o curbă ascendentă, numărul pacienților care ajung în terapie intensivă a crescut.
Nu este o creștere importantă, dar există această creștere.
Dacă acum (joi - n.r.) avem 262 de persoane, ne gândim ce va fi peste 2 săptămâni sau peste o lună”, ,a menționat Adrian Marinescu.
Medicul a precizat și o altă problemă pe care o au spitalele românești: nu există destui specialiști.
„A crescut numărul de paturi de terapie intensivă (de la începutul pandemiei - n.r.), dar avem o altă problemă mult mai mare, reală: nu avem destul personal corespunzător.
Degeaba ai paturi și ventilatoare, dacă nu ai personal care să se ocupe de pacienți. Iar acest lucru e o problemă dacă avem o creștere exponențială”, a menționat doctorul de la „Balș”.
Mai mult, medicul atrage atenția că terapia intensivă nu poate fi ocupată exclusiv de pacienți cu covid, pentru că există și bolnavi în stare gravă fără covid care au nevoie de ATI.
„Dar dacă crește numărul de pacienți care ajung în terapie intensivă, și dacă folosim spitale non-covid, și dacă folosim toate paturile de terapie intensivă care există în România, mai avem 2 probleme.
În primul rând, sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de terapie intensivă și nu au covid. Există foarte multe afecțiuni care nu stau pe loc, să aștepte infecțiile cu coronavirus.
În al doilea rând, vor trebui să existe circuite pentru acele spitale.
Acum, când vorbim de capacitate maximă în terapie intensivă, vorbim de spitalele dedicate COVID-19”, a precizat Adrian Marinescu.
Prin urmare, doctorul cere românilor să se protejeze și să respecte câteva reguli simplu: pe lângă măsurile de care auzim mereu – mască, distanțare socială, reguli de igienă, mai sunt și evitarea interacțiunii sociale (o dorim, dar e bine să o evităm), evitarea unui contact prelungit cu persoane străine, acesta este un aspect extrem de important, și dacă am ghinionul să fiu infectat, trebuie să mă izolez.