VIDEO Coralia Kreyer, despre lipsa medicamentelor în România: Sunt foarte multe deficite la nivel UE

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.04.2023 - 11:22

Președintele Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), Coralia Kreyer, a explicat în cadrul summitului Newsweek Health & Pharma Summit 2023 de ce lipsesc anumite medicamente de pe piață și ce soluții există pentru limitarea deficitelor.

SHARE

Newsweek: Cum am putea să stăm mai bine cu sistemul de sănătate, pacienții să aibă acces la medicamente și servicii medicale inovative? În momentul de față, mulți pacienți reclamă lipsuri.

Coralia Kreyer: Cu toții așteptăm strategia farmaceutică europeană, care urmează să fie introdusă anul acesta. Încă se dezbate în Parlamentul European. Piața unică în care activăm în momentul de față nu mai este ce a fost acum 30 de ani. Dar există în continuare bariere. Și, din păcate, constatăm că din partea Comisiei Europene nu există foarte multă inițiativă în a retrage aceste bariere, în a le înlătura.

Cu toate acestea, sectorul distribuției paralele european distribuie anual în jur de 3% din valoarea în euro a totalului produselor, încercând să atenueze anumite deficite de medicamente care sunt la nivel european.

La momentul actual, se înregistrează foarte multe deficite de medicamente la nivel european, nu numai în România. Iar sistemele de sănătate europene sunt constrânse efectiv, mai ales pe fondul pandemic.

Inovația este un aspect important al strategiei farmaceutice actuale europene și, implicit, naționale. CNAS decontează din ce în ce mai multe medicamente scumpe, dar și cele decontate creează și o presiune tot mai mare pentru pacienți.

Din perspectiva distribuției paralele, s-a vorbit în ultimii ani excesiv despre exportul paralel în România ca fiind o cauză a unor lipsuri. Cauzele sunt însă multiple, de la caz la caz.

Citește și: VIDEO Cecilia Radu, despre Pactul pentru Inovație în Sănătate: Investiții și dezvoltare în România

De cele mai multe ori, pacienții reclamă lipsa unor medicamente din unele farmacii, dar acest lucru nu înseamnă că acele medicamente nu se află în țară.

Retragerea a cel puțin 3.000 de medicamente generice din România a creat o mare presiune pentru pacienți, dar și pentru minister și pentru casele de asigurări în a deconta aceste medicamente scumpe.

Piața de export a scăzut în ultimii ani, pentru că, contrar așteptărilor, nici noi nu suntem de acord cu existența unor shortages-uri, a unor lipsuri, deoarece în momentul în care piața nu este suficient aprovizionată și exporturile scad.

Se știe că atunci când o piață este suficient aprovizionată există și anumite fluctuații de consum și alți factori care influențează aceste aspecte, facilitând astfel exporturile.

România este una dintre puținele țări europene care a introdus încă din 2017 un sistem de notificări prin care Agenția Națională a Medicamentului are posibilitatea de a verifica stocurile disponibile în România și de a opri aceste exporturi dacă situațiile devin critice.

În acestă situație generală de lipsuri și de deficite de medicamente, România nu dorește să ia în considerare posibilitate importului paralel. Știm că în România este vorba despre o taxă de clawback. Recent, s-au luat niște măsuri în direcția asta în ceea ce privește medicamentele generice, ceea ce este un aspect pozitiv. Sperăm că vor reveni pe piața noastră, în beneficiul pacienților.

Cu toate acestea, noi nu ne-am permite să plătim aceste niveluri de clawback, de 25% și, acum, de 15%, neavând în marja producătorilor, evident.

Importul paralel nu mai este o alternativă de aprovizionare, cum este în statele cu bugete mai crescute sau în statele baltice, în Polonia ori Italia. În Italia, în 2021, s-a aprobat o procedură simplificată de import paralel prin care autoritățile negociază cu distribuitorii paraleli un preț și rambursarea, aceste medicamente trebuind să fie cu cel puțin 7% mai ieftine.

Citește și: 1,4 miliarde de lei pentru patru spitale noi, în România. Unde a fost pusă piatra de temelie

În România, având atât de multe medicamente inovative scumpe, este important, pentru a menține și a nu fragmenta piața unică, să avem competiție. Competiția în piața unică este foarte importantă, inclusiv în perioada brevetului, pentru a nu crește prețurile care deja sunt foarte crescute la nivel european.

Newsweek: Aceste crize de medicamente pot să apară din când în când, dar există și medicamente mai „banale”, precum Euthyrox-ul sau penicilina, care ajung să lipsească. Cum se poate asigura sistemul că nu lipsesc, cum se pot face stocuri de rezervă?

Există, desigur, mai multe modalități de a asigura piața din România. Multe măsuri au fost deja luate. Măsurile alternative pentru medicamentele lipsă sunt autorizațiile pentru nevoi speciale. În România,  aceasta este metoda preferată de către autorități și pe care o putem aborda și noi, distribuitorii.

În situația Euthyrox pe care ați menționat-o, chiar asociația pe care o reprezint, distribuitorii, au reușit să vină cu niște cantități importate în paralel pentru a atenua lipsa.

Deci, în cazul importatorilor parali nu se pune problema de îndeplinirea obligației de serviciu public de a asigura piața, ci de a atenua anumite deficite, cum s-a realizat nu numai în situația Euthyrox, ci și în alte cazuri grave, precum cel al imunoglobulinelor.

În general, în situațiile de criză, exportul paralele a fost cel incriminat. Chiar dacă acesta a fost restricționat, s-a constatat că acel medicament a continuat să lipseacă de pe piață.

Conform tratatului European, exportul poate fi restricționat în situații în care periclitează sănătatea publică, însă trebuie să fie justificat și proporțional cu obiectivul sănătății publice. Chiar acum avem o restricție la antibiotice, de la începutul anului, temporară, pe trei luni. În continuare acele antibiotice continuă să se lipsească. Sunt alte probleme care trebuie rezolvate, legate de prese, de materie primă, etc. Acestea au fost acum cumva rezolvate cu clawback-ul, cu creșterea prețurilor la unele medicamente ieftine cu nivelul inflației.

Desigur, ca metodă metodă alternativă, subliniez, importul paralel ar fi o variantă de discutat. Se fac acum niște modificări la ordinul care vizează modalitatea de calcul a prețurilor pentru medicamente 

Problematica costurilor nu este una care datează de la pademie, ci mult dinainte. Este vorba despre presiunea care se pune pe casele de asigurări de sănătate. Și vorbim despre cât mai multe pârghii de asigurare a aprovizionării unui stat membru, implicit a României. Desigur, toate în beneficiu pacientului. 

Încă o dată, piața unică este acum destul de constrânsă de toți factorii, geopolitic, etc. Dar concurența este un aspect esențial, menținerea concurenței în piața unică și eliminarea barierelor.

Din păcate, constatăm că sunt foarte multe încălcări ale legilor concurenței din partea industriei, inclusiv nelansarea unor anumite medicamente în numite state membre tocmai din cauza porturilor. 

Newsweek România a organizat pe 29 martie 2023 o nouă ediție a Newsweek Health & Pharma Summit 2023.  Evenimentul a readus în prim – plan nevoia de reformă a sistemului românesc de sănătate și de acces mai facil la serviciile medicale de stat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te