VIDEO Ce lucruri simple și care nu te costă nimic poți să faci ca să îmbătrânești frumos și sănătos

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.04.2025 - 18:08

Cum să te simți tânăr la pensie? Tratamentele anti-aging sunt tot mai discutate în ultimii ani. Însă, pentru a încetini îmbătrânirea, poți face câteva lucruri simple, care nu costă nimic. Medicul primar endocrinolog, Alina Burlacu, a explicat la Newsweek Life care sunt acestea.

SHARE

Tratamentele anti-aging sunt tot mai discutate în ultimii ani. Însă, pentru a încetini îmbătrânirea, poți face câteva lucruri simple, care nu costă nimic, și au un efect uluitor. Medicul primar endocrinolog, Alina Burlacu, a explicat la Newsweek Life care sunt acestea.

Cum să te simți tânăr la pensie?

Newsweek Life: Să vorbim și despre anti-aging, chestia asta sună așa, foarte atractiv. Sunt și o grămadă de suplimente pe care mulți dintre noi le luăm uitându-ne pe google. Care este, însă, partea medicală a anti-aging-ului?

Alina Burlacu, medic primar endocrinolog:  Sunt două curente care zic: domnule, anti-aging nu-i corect spus pentru că practic nu oprești îmbătrânirea, nu suntem ca Făt-Frumos cu tinerețe fără bătrânețe și este cumva un pro-aging sănătos. De fapt, termenul corect, pe care-l folosim la Centrul Longevity de la Regina Maria este "îmbătrânire sănătoasă". Adică să avem o viață de calitate, o viață lungă, pentru că procesul de îmbătrânire este încă ireversibil.

Citește și: VIDEO Cât de bune sunt injecțiile de slăbit și operațiile bariatrice. Când și cine le poate face

Sunt foarte multe produse pe piața medicală, nu neapărat suplimente, care se numesc senolitice, și care au rolul să distrugă celulele care ne îmbătrânesc, dar aici e o discuție mult mai amănunțită.

Pentru a avea o viață lungă și o bătrânețe sănătoasă, iarăși o să spun că activitatea fizică susținută, fiecare după puteri, și o alimentație echilibrată sunt foarte importante.

Citește și: VIDEO Care este cel mai bun remediu pentru menopauză. Ce trebuie să știe femeile, dar și bărbații

Oscarurile dietelor au fost luate de dieta mediteraneană, cu diverse variante, una dintre ele care menție sănătatea creierului și o altă variantă care susține sănătatea cardiovasculară. Al doilea Oscar este deținut de postul intermitent cu variile lui moduri de prezentare, iar pe locul trei sunt suplimentele.  

Aici, piața este mai mult decât generoasă și, la un moment dat, chiar te pierzi prin atâtea branduri și produse. Ideea de bază evident este să întrebați un doctor.

Citește și: De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Ce roluri au genetica și hormonii? Doctorii dezvăluie

Însă trebuie să știi că vitaminele C și D sunt fundamentale și trebuie să le luăm zilnic.

De asemenea, trebuie să luăm zilnic produse pentru hrănirea neuronală, pentru că avem nevoie să ne ținem neuronii în formă. Restul sunt varii combinații că e coenzima Q 10, că este OMEGA 3, că este rezveratrol, acestea trebuie luate cu moderație.

Pensie frumoasă, fără costuri

Așadar, eu susțin că aceste trei produse: vitamina C, vitamina D, și produsele care hrănesc neuronul sunt de bază și trebuie luate zilnic, iar restul în cure scurte de 10-15 zile.  

E important să nu facem polipragmazie, să luăm pastile cu pumnul, pentru că în afară că nu obținem niciun efect, ne mai stricăm și ficatul, și rinichii.

Exact cum spuneai, dacă deschidem acum internetul, o să găsim cel puțin 100 de produse care ne promit că opresc îmbătrânirea. Și atunci ești tentat să iei mai multe dintre ele aiurea și cu mulți bani.

Foarte mulți bani cu care, apropo, ai putea să te duci la o sală, să-ți faci un abonament. Sau să-ți iei niște încălțări bune de sport și să alergi. Din acest motiv recomand discernământ. Când văd o reclamă care ne promite că ne întinerește, că ne face de 30 de ani, că ne slăbește, pot să-mi comand pentru o lună, să văd efectele, dar aș prefera ca doamnele și domnii care își doresc acest lucru să meargă la un medic.

Există specialitatea Geriatrie, dar nouă ne-a rămas împământenit că la geriatru mergem cu bunica sau cu străbunica. Nu este adevărat. La geriatrie mergi după 30 de ani. 

Este medicină de longevitate, așa se numește și repet, noi avem la Regina Maria un centru de longevitate din care fac și eu parte. Acolo pacientului i se face o anamneză clară, să se știe de ce au suferit părinții, în ce stadiu este acum și ce ar fi bine să monitorizeze, ca să nu mai preia din zestrea genetică a părinților.  Pentru că, iarăși, un lucru important cu care vreau să rămână doamnele, domnii care ne urmăresc. Chiar dacă am o zestre genetică nefavorabilă, nu sunt condamnat. Da, mama a avut diabet și obezitate. Eu, dacă am grijă de mine, nu sunt condamnată. Bun, există și o șansă mică să fac, dar mai mare să nu fac dacă am grijă de mine.

Acesta nu este un slogan, un termen optimist. Avem o genetică, dar stă și în puterea noastră să o schimbăm.  

Sigur că e important să ajungi la un medic, însă sunt și lucruri pe care le poți face singur. E vorba despre evitarea grăsimilor și a sucurilor cu mult zahăr.  Totuși, nu poți spune că ai mâncat mici, de exemplu, și ai crezut că mânânci sănătos. Poți face și asta, dar în limite rezonabile.

Exact. Există acele zile în care mă duc și îmi fac de cap, mănânc pizza sau paste sau ce vreau eu, dar după aceea revin. Tocmai asta e bucuria vieții. Nu poți să ții o dietă veșnic. Termenul ăsta de dietă, mie nu-mi place. Eu vorbesc de alimentație echilibrată. Poți să introduci, nu știu, hai să zic, 80% din ceea ce trebuie, iar 20% mai poți să ai mici accidente.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te