VIDEO Cât de bune sunt injecțiile de slăbit și operațiile bariatrice. Când și cine le poate face

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.04.2025 - 18:01

Medicul primar endocrinolog, Alina Burlacu, a vorbit la Newsweek Life despre cât de bune sunt injecțiile de slăbit, operațiile bariatrice și ce trebuie să facem pentru a ne menține silueta.

SHARE

Medicul primar endocrinolog, Alina Burlacu, a vorbit la Newsweek Life despre cât de bune sunt injecțiile de slăbit, operațiile bariatrice și ce trebuie să facem pentru a ne menține silueta.

Cât de bune sunt injecțiile de slăbit și operațiile bariatrice. Când și cine le poate face

Newsweek Life: Am văzut în rândul tinerilor, la 20, 30 de ani, tot mai multe persoane care au probleme cu greutatea și care nici nu par foarte preocupate să facă mișcare sau să aibă un stil de viață sănătos. Ce ar trebui să facă cei care vor să slăbească?

Alina Burlacu, medic primar endocrinolog: Da, din păcate sunt persoane până în 40 de ani care nu și-au setat un stil de viață sănătos. Sedentarismul, stresul, ciugulitul în timp ce lucrezi, ciugulitul seara târziu, lipsa unui somn corect, toate ne consumă energia și ajungem să nu mai avem energie și motivație să facem sport. 

Citește și: VIDEO Care este cel mai bun remediu pentru menopauză. Ce trebuie să știe femeile, dar și bărbații

Sunt recomandate schimbări mici, respectarea unor mese, nu mai mănânc între mese, nu mănânc cu ochii în calculator. Eu le recomand pacienților mei care lucrează în corporații sau celor care stau la birou să facă pauze ca la școală. 5 minute, 10 minute să alerge într-un picior în jurul biroului, să urce o scară, să meargă să ia un pahar de apă. Sunt lucruri foarte simple și cred că mare parte dintre oameni le cunosc. 

Citește și: De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Ce roluri au genetica și hormonii? Doctorii dezvăluie

Deși nu sunt mare consumatoare de rețele de socializare sau medii media. Să fie un fel de mișcare și pe aceste rețele să învețe oamenii ce să facă? Că este foarte ușor să știi că nu bei cafeaua și mănânci la computer alune. Te miști în jurul biroului, urci, cobori pe scări când poți, când ai timp liber, lași telefonul și ieși să iei măcar o gură de aer.

Apropo de zona asta electronică, există aplicații care îți spun când trebuie să faci mișcare, câți pași ai făcut etc. Sunt unele care îți spun și ce exerciții să faci. Astfel de aplicații te pot ajuta?

Da. Hai să folosim toate gadget-urile astea care cum îți arată pulsul, tensiunea, câți pași ai făcut, câte calorii ai ars, în favoarea noastră, mai ales persoanele tinere, care au o viață în față.

Obezitatea este considerată ca o boală cronică. Nu mai e vorba doar despre faptul că nu te mai încap hainele. Obezitatea este o boală recunoscută de OMS, cu foarte multe complicații metabolice și, în curând, cred că vor fi zile de concediu acordate pentru tratarea obezității și a complicațiilor. Cu cât iei mai din pripă lucrurile, adică la 20-25 de ani, deși și așa e cam târziu, cu atât mai mult durata ta de viață sănătoasă ți se prelungește.

Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

Au apărut acum niște injecții de slăbit. Sunt bune, sunt rele? Cine ar trebui să le folosească?

Injecțiile acestea sunt medicina viitorului în tratarea obezității. Inițial, deoarece au fost folosite în tratamentul diabetului, apoi s-au rafinat produsele și combinațiile și acum ajută la scăderea în greutate, acționând la nivelul creierului, al hipotalamosului, împiedică senzația de foame, împiedică golirea stomacului și în același timp reglează secreția de insulină.

Așadar, lucrează pe mai multe paliere. Teoretic, sunt puține contraindicații, spre exemplu la copii. Sunt contraindicate în cazul bolilor grave hepatice, renale, în boli neoplazice, în probleme tiroidiene severe, în cazul bolilor cardiovasculare.

Dezbaterile în mediul științific sunt cât timp le utilizezi, pentru că s-a văzut că dacă le oprești și continui să mănânci mult, ca înainte, te îngrași la loc. Acum protocoalele sunt ok, faci șase luni, un an, ajungi într-o formă fizică bună, după care, atunci când le oprești, evident corpul va încerca să-și ia revanșa. Trebuie să faci sport mai mult și să fii mai atent la alimentația ta.

Asta era și întrebarea mea, gata, faci doar injecțiile astea și mănânci la fel? Nu mai faci nimic altceva?

Aceste injecții scad apetitul, dar pe fond emoțional, pe fond de stres, pentru că știm că atunci când suntem stresați simțim nevoia să mâncăm zahăr sau combinații glucidolipidice, precum prăjeli și junk food, indiferent dacă îți faci injecția sau nu, trebuie să existe o alimentație echilibrată, pentru că ceea ce consumi, mă refer la proteine, la lipide, la glucide, trebuie să fie în compoziția corectă și sănătoasă. Nu putem să facem rabat de la acest lucru și nici de la activitatea fizică pe care insist să o menționez de fiecare dată când am ocazia.

Tot pentru slăbit am văzut că se apelează tot mai des la chirurgia bariatrică, adică tăierea stomacului, mai pe înțelesul tuturor. Cât de bună este această procedură?

În opinia mea, ca endocrinolog, chirurgia bariatrică, ca să dăm Cezarului ce e al Cezarului, este ultimul glonț. Adică mă duc acolo în momentul în care am încercat tot ce puteam să încerc ca stil de viață și ca medicație. Într-adevăr, în situații de obezitate severă, când ai peste 40 de ani, cu complicații metabolice care îți pun viața în pericol, da, este o soluție. 

Eu am câteva exemple ale unor cunoscuți care au apelat la această operație, inițial au slăbit, însă după o vreme s-au îngrășat la loc. 

Poți ajunge de unde ai plecat , în plus, și fără un organ fundamental. Așadar, trebuie multă atenție și mult discernământ în alegerea acestei terapii. 

Concluzia, după toată această discuție, este că sportul este de bază. Mulți oameni spun că mersul la sală costă, dar trebuie să le spunem că poți face mișcare și fără să te coste. Ce variante ar fi?

Când ai o greutate cât de cât normală sau ușor supraponderală, poți cel mai simplu să ieși în parc, să mergi. Nu te pune nimeni să faci maraton. Un mers mai rapid, din ce în ce mai rapid. Apoi, dacă te țin articulațiile bine, aici trebuie să faci investiții în încălțări bune. Contează foarte mult acest lucru, o spun din proprie experiență. Să mergi sau să alergi într-un parc nu te costă nimic. Plus că este extraordinar să faci efort aerob în aer liber. Creierul se oxigenează și mintea funcționează altfel. Sau poți să-ți cumperi niște greutăți sau elastice și să te uiți pe youtube la niște exerciții pe care le poți face acasă.

Nu ai bani de greutăți, poți să umpli două sticle cu apă sau cu nisip. Există foarte multe programe de antrenament în mediul online, cu sau fără greutăți.

Orice mișcare este bună, orice pas în plus este benefic.

Cei care fac mișcare știu că sportul le dă și senzație generală de bine. Care este explicația?

Sportul dă o senzație extraordinară de bine pentru că se descarcă endorfinele, serotonina, dopamina. Plus că te simți din ce în ce mai bine tu cu tine și văzând că arăți bine și ai slăbit, nu-ți mai vine să mănânci toate prostiile și, în plus, îți crește stima de sine fantastic. Iar la baza tuturor mecanismelor noastre este stima de sine.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te