Valul 6 de COVID a ajuns și la Timișoara: 6 copii internați în 24h. În București, secții pline

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.07.2022 - 11:59
Valul 6 de COVID a ajuns și la Timișoara: 6 copii internați în 24h. În București, secții pline. / Foto: Inquam Photos / George Călin
Valul 6 de COVID a ajuns și la Timișoara: 6 copii internați în 24h. În București, secții pline. / Foto: Inquam Photos / George Călin

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ''Dr. Victor Babeş'' din Timişoara, pneumologul Cristian Oancea, a declarat că vorbim despre începutul celui de-al 6-lea val al pandemiei de COVID-19, care se bazează pe două subtulpini Omicron.

SHARE

Pneumologul Cristian Oancea, a anunţat că şase copii cu forme uşoare de COVID-19, dintre care trei sugari, au fost internaţi în ultimele 24 de ore în spital, după ce au fost consultaţi de medicii de la Spitalul de Copii "Loius Ţurcanu" din municipiu.

Copiii au vârste cuprinse între trei luni şi 10 ani, iar la internare au prezentat un sindrom febril acut.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ''Dr. Victor Babeş'' din Timişoara a mai declarat că vorbim despre un început al unui nou val pandemic, care se bazează pe două subtulpini Omicron, care este mult mai redus în România decât în restul Europei şi recomandă prudenţă şi purtarea măştii în locurile aglomerate, precum şi respectarea normelor de igienă cunoscute, relatează Agerpres.

Citește și: FOTO Centura municipiului Satu Mare, deschisă traficului. Panglica, tăiată de Bode, Dîncu și Hunor

Având în vedere numărul în creştere a cazurilor de COVID-19, conducerea Spitalului "Victor Babeş" Timişoara a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică creşterea numărului de paturi alocate cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2, dar şi redeschiderea unui compartiment de COVID-19 la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu".

"Vorbim despre un început de val şase. Din fericire, în România, cel puţin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 şi BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini sunt însă mult mai contagioase, iar aceasta se vede şi în rapiditatea cu care se extinde infecţia. Sunt ţări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienţi internaţi în Terapie Intensivă, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău.

Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudenţa. Aceasta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanţe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate masca de protecţie. În mijloacele de transport, în magazine şi, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafeţe care pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor şi chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unităţile sanitare", explică dr. Cristian Oancea.

Citește și: Românii dau, în medie, 85,5% din venituri pe mâncare, utilități, servicii, taxe și impozite

Medicul infecţionist Ana Enoiu Văduva, responsabil al Centrului de Evaluare COVID-19 al spitalului, a punctat că după evaluarea imagistică a doi dintre micuţii internaţi, medicii au constatat că unul dintre ei prezintă o uşoară insuficienţă respiratorie, fără a avea alţi factori de risc. Copiii sunt internaţi împreună cu unul dintre părinţi în zona roşie a secţiei de Boli Infecţioase.

Totodată, medicul infecţionist a subliniat că în ultima săptămână a crescut şi numărul pacienţilor care se prezintă la evaluare post-COVID-19.

Principalele simptome: febră, tuse, dureri musculare

"Creşterea numărului de cazuri a început în urmă cu aproape o săptămână. De la unul - doi pacienţi pe zi care se prezentau pentru evaluare în Ambulatoriu, joi după-amiază am avut nouă pacienţi cu COVID-19. Din fericire, majoritatea au forme uşoare de boală.

Principalul simptom este febra, dar au fost persoane care au dezvoltat şi o tuse uşoară şi chiar dureri musculare. Cele mai multe cazuri sunt din clustere familiale, luând virusul în familie. Evaluarea se face ca şi până acum, vorbim de analizele biologice obişnuite, se măsoară saturaţia de oxigen din sânge, tensiunea, se realizează un EKG şi, dacă este nevoie, facem şi un low-dose CT. Evaluarea se face în urma unei programări", detaliază dr. Ana Enoiu Văduva.

Citește și: EXCLUSIV 35% mai puține accidente pe drumuri cu separator de sens. Un deces: 1.000.000 € cost social

În prezent, în Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara sunt internaţi 16 pacienţi cu forme uşoare de COVID-19, care au dezvoltat pneumonii ce necesită monitorizare, în condiţiile în care unii dintre ei au diverse comorbidităţi.

Secţii COVID pline la Institutul Matei Balş, compartiment COVID pentru copii redeschis la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, demersuri pentru creşterea numărului de paturi COVID la Spitalul ”Victor Babeş” din Capitală

Toate cele patru secţii COVID de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, afirmă că în ultimele 2 săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate. Compartiment COVID pentru copii de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” a fost redeschis și se fac demersuri pentru extinderea numărului de paturi se fac şi la Spitalul Victor Babeş.

Dr. Adrian Marinescu a declarat pentru News.ro că toate cele 4 secţii destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, a câte 60 de paturi fiecare, sunt pline în acest moment. Secţiile sunt destinate atât copiilor, cât şi adulţilor. Din fericire, spune directorul medical, nu sunt cazuri grave şi nici nu sunt internaţi foarte mulţi pacienţi în secţia ATI a unităţii sanitare. Specialistul recomandă populaţiei prudenţă în perioada următoare şi anumite măsuri de protecţie sanitară, mai ales pentru cei vulnerabili.

„Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2.Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi. Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de timp, chiar dacă au forme uşoare. Şi atunci este nevoie de locuri de internare pentru aceşti pacienţi pediatrici. Şi nu este suficient ce este în Matei Balş.

Noi acum mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.

Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semificativă la actualul val, care esteun val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărior sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

Sfaturi pentru perioada care urmează

Medicul face un apel la calm şi la prudenţă, mai ales în cazul celor care se ştiu şi cu alte probeme de sănătate. Riscul de infectare cel mai mare este în locurile aglomerate şi  închise, neaerisite.

„Eu aş spune că să rămână calmi, pentru că este, într-adevăr o convieţuire, nu se schimbă lucrurile, doar că ne trebuie prudenţă. Prudenţă pentru cei care sunt vulnerabili oricum şi prudenţă pentru noi toţi, mergem în vacanţe, ne facem programul dar suntem atenţi , pentru că în locurile aglomerate, camerele neaerisite, au un risc de infectare şi cred că trebuie să fim prudenţi”, a precizat directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală se va redeschide în scurt timp secţie pentru tratarea copiilor cu COVID 19. Până acum, în perioada de acalmie care a urmat după valul 5, copiii cu covid 19 şi fără alte patologii erau redirecţionaţi către Institutul Matei Balş.

„Copiii sunt majoritatea cu fenomene respiratorii, cu pneumonie care necesită internare. În ultimul timp nu s-au mai tratat la noi în spital. De două săptămâni a început să crească numărul de cazuri, sunt 4-5 copii depistaţi cu covid 19 într-o gardă. Astăzi conducerea spitalului va decide în ce zonă a spitalului va redeschide un compartiment dedicat special tratării copiilor diagnosticaţi cu boala covid 19”, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

La Spitalul Victor Babeş din Capitală, secţia destinată îngrijirii pacienţilor cu covid 19 este plină, iar în curând conducerea unităţii sanitare va extinde numărul de locuri. În ATI-ul unităţii sanitare sunt internaţi 3 pacienţi cu covid 19.

„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.

Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate

Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă.

Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a explicat pentru News.ro Dr. Simin Aysel Florescu, managerul unităţii sanitare.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te