Vaccinul chinezesc a provocat apariția variantei Lambda prin adaptarea coronavirusului

DE Adrian Costin | Actualizat: 13.07.2021 - 08:53
Photo by Chokniti Khongchum/ Pexels

Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară, dar s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud și inclusiv în Europa au apărut cazuri.  În Chile a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri.

SHARE

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, s-ar putea să fi determinat o adaptare a coronavirusului ce a dus la apariția variantei Lambda, arată un studiu preliminar realizat de cercetători din Chile. Tocmai de aceea, autorii studiului sugerează că programele de vaccinare care se desfășoară în regiuni atinse de COVID ar trebui să se facă „sub o strictă supraveghere”.

Citește și: Doar cei vaccinați sau testați vor avea acces în centre comerciale, restaurante, spitale în Franța

 
Cercetătorii au plecat de la observația că Chile este una dintre țările care stă foarte bine la capitolul vaccinare, cu o rată mare de vaccinare a populației, dar cu toate acestea transmiterea virusului SARS-CoV-2 este ridicată. Populația a fost vaccinată predominant cu CoronaVac și mai puțin cu vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cu vaccinul AstraZeneca, ce se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ.

Citește și: George Simon, ieri, poză cu admiratorii lui Putin din Italia. Azi zice că e cu românii din Moldova

De altfel, programele de imunizare din țările sud-americane folosesc cu precădere vaccinuri din China și din Rusia.

Citește și: Noua stea a înotului, David Popovici, a ajuns la bazin la 4 ani trimis de medic. Avea scolioză

Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară, dar s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud și inclusiv în Europa au apărut cazuri.  În Chile a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri.

Citește și: Elvis Pian și Amar Duduianu furaseră o mașină și negociau cu proprietarul. Afacere de familie

 
Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, dar rămâne o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă este.

Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare științifică, sugerează însă că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau varianta Alfa (britanică).

Și Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de  infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

Studiul chilian a vrut să verifice virulența variantei Lambda în raport cu sistemul imunitar, comparativ cu variantele Gamma și Alfa, și pentru aceasta s-au folosit probe de plasmă de la angajați din domeniul medical care erau deja vaccinați cu două doze de CoronaVac.

Acest vaccin funcționează pe bază de virus inactivat, iar studiile au arătat că provoacă anticorpi neutralizanți, dar în cantități mai mici decât în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală.

„Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te