Doar cei vaccinați sau testați vor avea acces în centre comerciale, restaurante, spitale în Franța

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.07.2021 - 08:41
Foto: Facebook / Emmanuel Macron

"Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor", a spus Emmanuel Macron, președintele Franței, într-un discurs detaliind măsurile luate hotărâte pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al COVID-19.

SHARE

Macron a rezumat ideea generală astfel: "Să trecem restricţiile asupra celor nevaccinaţi, mai degrabă decât asupra noastră", înainte de a anunţa generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată.

Citește și: Noua stea a înotului, David Popovici, a ajuns la bazin la 4 ani trimis de medic. Avea scolioză

"Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri", a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

Francezii profită de câteva zile de ridicarea completă a restricţiilor şi au început să frecventeze baruri, restaurante, muzee, închise de mult timp din perioada valului întâi al pandemiei. O întreagă parte a vieţii economice şi sociale a ţării este pe cale de a fi relansată. Emmanuel Macron a mai declarat că se aşteaptă la creştere economică de 6% în 2021.

Citește și: Elvis Pian și Amar Duduianu furaseră o mașină și negociau cu proprietarul. Afacere de familie

Celălalt anunţ principal al preşedintelui francez a fost acela de a impune vaccinarea obligatorie "pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu".

Citește și: Interlopul Bulă nu e poreclit degeaba așa: Are un tatuaj scris greșit pe burtă, dar el e mândru

Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, potrivit consiliului ştiinţific, care ghidează guvernul francez.

Citește și: George Simon, ieri, poză cu admiratorii lui Putin din Italia. Azi zice că e cu românii din Moldova

Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. "Cu începere din 15 septembrie, dacă eşti îngrijitor şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea lucra şi nu vei mai fi plătit", a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, la televiziunea LCI.

Franţa ia aceste măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea rapidă a variantei Delta. "În Franţa, situaţia este deocamdată sub control, dacă nu acţionăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic şi va duce inevitabil la spitalizări în creştere începând cu luna august", a avertizat preşedintele Emmanuel Macron. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te