Un virus mortal a ajuns în Europa. Experții se tem de izbucnirea unei pandemii. 8.000 de cazuri

DE Elena Andrei | 11.08.2024 - 17:48
Un virus mortal a ajuns în Europa. Experții se tem de izbucnirea unei pandemii - Foto: Research (imagine cu caracter ilustrativ)

Un virus mortal a ajuns în Europa. Experții se tem de izbucnirea unei pandemii. 8.000 de cazuri în lume. Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a confirmat că au fost înregistrate 19 cazuri de „Febra Leneșului” în Europa.

SHARE

Un virus mortal a ajuns în Europa. Experții se tem de izbucnirea unei pandemii. 8.000 de cazuri în lume.

S-a emis un avertisment pentru turiști, deoarece primele cazuri de „Febra Leneșului” braziliană - Leneșul, un mamifer placentar care viețuiește în America de Sud și Centrală  - au fost detectate și în Europa, iar experții se tem de izbucnirea unui „proces de neoprit”.

Un virus mortal a ajuns în Europa. Experții se tem de izbucnirea unei pandemii. 8.000 de cazuri 

Cazuri ale virusului mortal brazilian Oropouche au fost descoperite în Italia după ce două persoane s-au întors dintr-o vizită în Cuba, prezentând simptome, potrivit National World.

S-a confirmat că o femeie în vârstă de 26 de ani a contractat boala, având ca simptome febră și diaree. Ea vizitase provincia Ciego de Avila din Cuba, revenind la Verona în Italia la 26 mai.

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a început să prezinte simptome la scurt timp după ce a vizitat Havana și Santiago de Cuba.

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a confirmat că au fost înregistrate cazuri și în Spania și Germania, ceea ce a adus numărul total detectat în Europa la 19.

Răspândit prin mușcături de insecte, inclusiv țânțari, majoritatea cazurilor de Oropouche sunt ușoare, cu simptome incluzând dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și articulare.

Însă, în unele circumstanțe, poate provoca complicații grave de sănătate, inclusiv meningită și encefalită, ducând în cele din urmă la deces.

Riscul și efectele infecției în timpul sarcinii sunt încă în curs de investigare și nu au fost confirmate, dar se crede că infecția poate duce la avort spontan, probleme de dezvoltare sau deformări ale fătului.

Potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), la 16 iulie 2024, au fost raportate 7.688 de cazuri confirmate în Bolivia, Brazilia, Columbia, Cuba și Peru, Brazilia reprezentând 90% dintre cazurile raportate.

Brazilia a raportat că două femei au murit după ce au contractat virusul. Victimele, de 21 de ani și 24 de ani, au suferit dureri abdominale intense, sângerări și hipotensiune arterială și au decedat la 25 iulie.

Citește și: Moartea unei pisici în Ungaria alertează Europa. Un virus mortal se răspândește. E România afectată?

Nu există vaccin sau medicament aprobat pentru a trata virusul, ECDC clasificând riscul pentru turiștii care călătoresc în zonă drept „moderat”.

Probabilitatea de a se extinde virusul în Europa este socotită „foarte mică”, deoarece insectele ce transmit virusul sunt absente pe continent și nu au existat cazuri documentate de transmitere de la om la om.

Citește și: Risc internaţional de epidemie. OMS a convocat comitetul de urgenţă

ECDC sfătuiește însă persoanele care călătoresc în zonele afectate să ia măsuri pentru a-și reduce riscul de a contracta virusul.

Aceasta include folosirea de spray repellent în conformitate cu instrucțiunile indicate pe eticheta produsului, purtarea cămășilor cu mâneci lungi și pantalonilor lungi și utilizarea plaselor fine de țânțari tratate cu insecticid.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te