Un tip de pâine dă dependență la fel ca drogurile. După ce mănânci, vrei mai mult. Cum te oprești

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.04.2024 - 16:08
Tipul de pâine care dă dependență Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Medicii avertizează asupra consumului de pâine. Cu toții știm că cea albă nu are nutrienții necesari însă este mai grav decât atât. Aceasta ar crea dependență și i-ar face pe cei care o consumă să mănânce mai mult la masă.

SHARE

Un medic spune că cel mai puțin sănătos tip de pâine este cel preferat de oameni. Aceasta este pâinea albă produsă în masă și reprezintă aproximativ 71% din consumul total de pâine din Marea Britanie. 

Medicul a spus că această pâine este un aliment ultra-procesat. ”Când se face făină de pâine albă, boabele de grâu sunt măcinate și tărâțele și germenii sunt îndepărtați, lăsând doar endospermul încărcat cu carbohidrați”, a explicat dr. Deborah Lee.

Un tip de pâine dă dependență la fel ca drogurile. După ce mănânci, vrei mai mult. Cum te oprești

„Îndepărtarea acestor părți ale boabelor înseamnă că făina are mult mai puține fibre decât făina integrală (maro) și, de asemenea, un conținut mult mai redus de vitamine .

Toți ar trebui să mâncăm alimente mai puțin procesate și ultraprocesate.”, a spus dr Lee, conform express.co.uk.

Ea a făcut referire la o recenzie științifică, publicată în British Medical Journal anul acesta, în care autorii au descoperit că un aport ridicat de alimente ultraprocesate crește riscul apariției a 32 de afecțiuni medicale grave.

Citește și: Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate? Când este cazul să nu o consumăm?

Dr. Lee a avertizat, de asemenea, despre efectul pe care îl poate avea asupra zahărului din sânge .

„Este bogat în carbohidrați, cu o încărcătură glicemică mare”, a spus ea. „Aceasta înseamnă că atunci când mănânci pâine albă, glucoza este eliberată rapid în sânge, ceea ce duce la o creștere a nivelului de glucoză.

Pe măsură ce nivelul de glucoză scade apoi rapid, acest lucru declanșează foamea și doar te face să vrei să mănânci mai multe alimente.”

Foto: Freepik.com 

Ea a adăugat: „Cercetarile au arătat că consumul de pâine albă creează dependență – stimulează centrii plăcerii/recompensei din creier, în același mod, de exemplu, în care creierul reacționează la o doză de cocaină!

După ce îl mănâncă, oamenii experimentează pofte alimentare. Într-un studiu, cei care au mâncat pâine albă au mâncat cu 500 de calorii mai multe la următoarea masă, decât cei care au mâncat pâine brună.”

Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul

Dr. Lee a enumerat, de asemenea, următoarele probleme cu pâinea albă produsă în masă:

  • Lipsesc fibre și este o cauză a constipației
  • Conține conservanți
  • Este adesea bogat în sare.

Cea mai bună pâine pentru sănătatea ta

În schimb, ea a recomandat să mănânci mai multă pâine făcută cu făină integrală.

Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

„Aluatul este un tip special de pâine care nu folosește drojdie pentru a crește. În schimb, se folosește o cultură starter care este un amestec fermentat de făină, apă și bacterii sănătoase împreună cu drojdie sălbatică.

Căldura de coacere distruge multe dintre bacteriile sănătoase, dar încă conține niveluri ridicate de acid lactic, care acționează ca un conservant natural în pâine”, conform medicului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te