Un pahar de vin în timpul sarcinii modifică înfățișarea copilului. Nasul mai scurt, pleoapa întoarsă

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.02.2023 - 10:35
Un pahar de vin în timpul sarcinii modifică înfățișarea copilului - Foto: Pexels - Rene Asmussen

Consumul unui singur pahar mic de vin pe săptămână, în cele trei luni dinaintea sarcinii, poate modifica chipul copilului tău, sugerează un studiu.

SHARE

Este pentru prima dată când oamenii de știință au descoperit o legătură între un nivel atât de mic de consum de alcool în timpul și înainte de sarcină și modificări ale feței copiilor. 

Oamenii de știință avertizează că fața acționează ca o "oglindă a sănătății", iar rezultatele ar putea indica faptul că unele probleme de sănătate mai profunde sunt asociate cu consumul de alcool de către mamă în timpul sarcinii.

S-a stabilit de mult timp o legătură între consumul mare de alcool în timpul sarcinii și tulburarea de spectru alcoolic fetal, FASD, care duce la modificări faciale, precum și la probleme de dezvoltare mentală și fizică. NHS spune că nu se știe cât de mult alcool, dacă este cazul, poate tolera un făt în condiții de siguranță, deoarece acesta nu poate procesa corect substanța chimică din cauza ficatului nedezvoltat. Oficialii din domeniul sănătății recomandă femeilor să nu consume deloc alcool în timpul sarcinii pentru a reduce la minimum orice risc.

Fotografiile a peste 3.000 de copii de nouă ani și aproape 2.500 de copii de 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligență artificială care a identificat 200 de puncte diferite de pe față, cunoscute sub numele de trăsături. 

Mamele au fost întrebate cât de mult au băut în timpul și imediat înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat au consumat și până când în timpul sarcinii au consumat alcool. 

Un singur pahar de vin în timpul sarcinii modifică înfățișarea copilului

„Pentru această sarcină, am dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială, care ia imagini 3D de înaltă rezoluție ale feței și produce 200 de măsurători unice sau "trăsături"", a explicat profesorul Gennady Roshchupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.

"Le-am analizat pentru a căuta asocieri cu expunerea prenatală la alcool și am dezvoltat hărți termice pentru a afișa trăsăturile faciale particulare asociate cu consumul de alcool al mamei."

Citește și: Biden îi face un portret exploziv lui Vladimir Putin. „Războiul lui eșuează”

Mamele care nu au băut timp de trei luni înainte de a rămâne însărcinate sau în orice moment înainte de nașterea copilului lor au constituit grupul de control și au fost comparate cu femeile care au băut înainte de concepție, dar au încetat când au rămas însărcinate, și cu femeile care au băut pe tot parcursul sarcinii. 

Citește și: VIDEO Colonel în armata ucraineană: Românii ne-au oferit sprijin din primele zile ale invaziei

Echipa a constatat că și femeile care au băut mai puțin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul unei beri de 330 ml sau al unui pahar de vin de 175 ml, în cele trei luni dinaintea sarcinii au avut copii cu fețele ușor alterate. 

Profesorul Roshchupkin a declarat pentru The Telegraph că a existat o relație semnificativă între acest nivel mic de consum de alcool înainte de sarcină și modificările faciale. 

"Am găsit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani", a declarat Xianjing Liu, primul autor al studiului și doctorand. „Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative din punct de vedere statistic".

Algoritmul a constatat că copiii expuși la alcool în uter au fost mai predispuși să aibă vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia întoarsă și regiunile legate de pleoapa inferioară întoarsă înăuntru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te