VIDEO Colonel în armata ucraineană: Românii ne-au oferit sprijin din primele zile ale invaziei

DE Remus Cernea | Actualizat: 21.02.2023 - 10:18
Colonel în armata ucraineană - Foto: Newsweek / Remus Cernea

În curând se împlinește un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către armata lui Putin. Agresiunea a generat cea mai mare criză umanitară din interiorul Europei de la Al Doilea Război Mondial încoace.

SHARE

Pe lângă zecile de mii sau sutele de mii de morți și răniți, militari și civili, generate de război, până în 19 februarie 2023 8.1 milioane de ucraineni și-au părăsit țara conform datelor obținute de Organizația Națiunilor Unite.

Se estimează că alte 5.4 milioane de cetățeni sunt refugiați în interiorul Ucrainei. Țara vecină, avea acum un an cca 43.5 milioane de locuitori, incluzând 2.4 milioane din Crimeea a cărei anexare forțată nu este recunoscută de nici o țară democratică.

Colonel în armata ucraineană: Românii ne-au oferit sprijin

Agresiunea militară asupra Ucrainei a oferit ocazia unor exemple de dârzenie uimitoare și de spirit de sacrificiu din partea vecinilor noștri, dar și de acte impresionante de solidaritate și de umanitate față de ucrainenii aflați în nevoie. Foarte mulți voluntari din țările vecine s-au implicat alături de autorități pentru a ajuta deopotrivă oamenii și animalele care au trebuit să se refugieze din calea invadatorilor.

Citește și: Spitalul din Iași a luat stimulatoare cardiace de milioane de €, dar medicii montau de la decedați

Toate aceste povești individuale, care merită să fie cunoscute pe scară cât mai largă, fac parte din mozaicul cuprinzător al unui moment istoric extrem de dramatic pe care însă îl vom putea depăși tocmai prin astfel de calități morale precum cele ale oamenilor despre care vorbim în acest material. 

Citește și: Veste bună pentru românii care au muncit în Italia. Pot beneficia de pensie dacă au 5 ani de muncă

În primele zile de după invazia pe scară largă a Ucrainei, la punctele de trecere a frontierei cu România au fost primiți zeci de mii de oameni. Printre ei și o fetiță speriată de 7 ani care ar fi trebuit să își serbeze ziua de naștere acasă, cu familia și cu prietenii, în vremuri de pace, dar care a fost nevoită să fugă împreună cu mama sa din calea tăvălugului barbar al rușilor.

Acesteia i-a fost pregătită o surpriză emoționantă de către personalul Ministerului de Interne român, alături de psihologi și civili care veniseră să ajute în tabăra de refugiați.

Clipul și fotografiile care au surprins acest moment i-au marcat și pe ucrainenii care le-au distribuit pe social media. La Centrul Media din Kiev am stat de vorbă cu colonelul Ruslan Muzychuk, Purtătorul de Cuvânt al Gărzii Naționale din Ucraina, care mi-a mărturisit că el și colegii lui au fost emoționați de empatia românilor. 

Vă invit să urmăriți clipul inclus în acest material și să îi oferiți un LIKE pe YouTube în semn de solidaritate cu drama ucrainenilor și de respect pentru gestul frumos făcut pentru celebrarea zilei de naștere a acelei fetițe. Mai jos este transcriptul scurtului interviu cu colonelul Ruslan Muzychuk.

Newsweek: Mi-ați spus că ați văzut foarte mult ajutor din partea prietenilor români în primele zile ale războiului început în 24 februarie 2022. Vă rog să îmi spuneți cum au încercat să ajute în acele zile.

Colonelul Ruslan Muzychuk: Avem o țară foarte prietenoasă ca vecin, România, și de asemenea am câțiva prieteni acolo, ori persoane pe care le cunosc. În primele zile ale invaziei rusești au fost doritori să ajute.

Chiar de la început au venit la granița româno-ucraineană pentru a prelua familii ori prieteni din Ucraina. Au văzut ce se întâmpla și deși nu comunicasem prea des înainte și nici nu era vorba de rude, ci doar de prieteni, ei au încercat să ajute și i-au sunat pe prieteni de-ai mei și alte persoane din Ucraina, oferindu-și ajutorul. 

În 24 și 25 februarie (2022) și ulterior am văzut fotografii cu români implicați, inclusiv din Jandarmeria Română, alături de civili, în taberele de refugiați. Au oferit asistență pentru a-i ajuta pe cei care ajungeau în România și pentru a le asigura condiții cât mai bune de primire în acele momente oribile. 

Îmi amintesc de o poveste despre o familie dintr-o tabără de refugiați. Aveau o fetiță de 7 ani și era ziua ei. Reprezentanții Ministerului de Interne veniseră cu un grup de psihologi și cu alte persoane la fața locului și i-au pregătit o surpriză acelei fetițe de ziua ei.

Era foarte speriată, iar acest moment a fost ca o mică petrecere în acea tabără. A fost o mare surpriză și mulți dintre noi am văzut un clip făcut acolo și postat pe Facebook, pe Instagram și a fost foarte emoționant.

A demonstrat întreaga empatie pe care românii au arătat-o ucrainenilor și modul în care au dorit să îi ajute pe cei care se aflau în suferință, oferindu-le sprijin încă din primele zile ale invaziei pe scară largă. 

Îmi amintesc că fetița era împreună cu mama ei, dar situația pentru acel copil era foarte stresantă întrucât chiar și pentru adulți în astfel de momente este greu să înțeleagă ce se petrece pentru că a trebuit să se refugieze repede într-o altă țară.

Nu erau în casele lor, ci într-o tabără de refugiați, într-un cort, iar reprezentanții Ministerului de Interne din România au dorit să reducă starea de stres și să îi arate acelei fetițe că totul va fi bine.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te