vineri 26 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Un ingredient din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea. Cât de des ar trebui să o consumăm?

Data publicării: 26.12.2025 • 10:50 Data actualizării: 26.12.2025 • 11:35
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Conform studiului, un nivel ridicat de teobromină în sânge este asociat cu un proces biologic mai lent de îmbătrânire.

Unii oameni par fizic mai tineri sau mai în vârstă decât sugerează data nașterii lor. Acest lucru se datorează factorilor de mediu, bolilor și stilului de viață.

Așa-numita vârstă biologică poate fi determinată de anumiți biomarkeri - de exemplu, modificări ale materialului genetic prin metilarea ADN-ului sau lungimea telomerilor.

Un ingredient din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea. Cât de des ar trebui să o consumăm?

Acestea sunt capacele protectoare de la capetele cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta.

O echipă de cercetare condusă de Jordana Bell de la King's College London a investigat exact acest aspect. Aceștia au determinat vârsta biologică a 509 persoane din studiul britanic pe gemeni „TwinsUK” și a 1.160 de persoane din studiul german KORA.

Citește și Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă

Conform raportului orf.at, rezultatele au arătat că cei cu niveluri mai ridicate de teobromină în sânge sunt într-adevăr biologic mai tineri decât sugerează vârsta lor cronologică.

Ciocolată Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Ciocolata Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

 

Teobromina este o substanță naturală care se găsește în boabele de cacao. Are efecte similare cu cafeina, dar este toxică pentru câini.

Pentru oameni, însă, teobromina poate fi benefică și poate proteja inima. Studiile efectuate pe șoareci și viermi sugerează chiar că teobromina poate prelungi durata de viață.

Cum acționează

Oamenii de știință au investigat, de asemenea, dacă alte substanțe din cafea sau cacao influențează vârsta genetică. Cu toate acestea, efectul se datorează probabil în mod specific teobrominei.

Se pare că această substanță acționează direct asupra genomului și a activității genelor - și poate astfel încetini procesul de îmbătrânire.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră