Un ingredient din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea. Cât de des ar trebui să o consumăm?
Conform studiului, un nivel ridicat de teobromină în sânge este asociat cu un proces biologic mai lent de îmbătrânire.
Unii oameni par fizic mai tineri sau mai în vârstă decât sugerează data nașterii lor. Acest lucru se datorează factorilor de mediu, bolilor și stilului de viață.
Așa-numita vârstă biologică poate fi determinată de anumiți biomarkeri - de exemplu, modificări ale materialului genetic prin metilarea ADN-ului sau lungimea telomerilor.
Un ingredient din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea. Cât de des ar trebui să o consumăm?
Acestea sunt capacele protectoare de la capetele cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta.
O echipă de cercetare condusă de Jordana Bell de la King's College London a investigat exact acest aspect. Aceștia au determinat vârsta biologică a 509 persoane din studiul britanic pe gemeni „TwinsUK” și a 1.160 de persoane din studiul german KORA.
Citește și Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă
Conform raportului orf.at, rezultatele au arătat că cei cu niveluri mai ridicate de teobromină în sânge sunt într-adevăr biologic mai tineri decât sugerează vârsta lor cronologică.
Teobromina este o substanță naturală care se găsește în boabele de cacao. Are efecte similare cu cafeina, dar este toxică pentru câini.
Pentru oameni, însă, teobromina poate fi benefică și poate proteja inima. Studiile efectuate pe șoareci și viermi sugerează chiar că teobromina poate prelungi durata de viață.
Cum acționează
Oamenii de știință au investigat, de asemenea, dacă alte substanțe din cafea sau cacao influențează vârsta genetică. Cu toate acestea, efectul se datorează probabil în mod specific teobrominei.
Se pare că această substanță acționează direct asupra genomului și a activității genelor - și poate astfel încetini procesul de îmbătrânire.
Potrivit cercetătorilor, aceasta ar putea fi o altă modalitate prin care plantele de cacao ne promovează sănătatea. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă teobromina interacționează și cu alți compuși vegetali sănătoși – cum ar fi polifenolii.
Citeșe și Este adevărat că alcoolul te îmbătrânește mai repede? Cum îți afectează pielea, somnul și creierul?
„Nu spunem pur și simplu că ar trebui să consumi mai multă ciocolată neagră”, clarifică autorul studiului, Bell. La urma urmei, ciocolata conține și mult zahăr și grăsimi.
Cu toate acestea, analiza arată că anumite substanțe din alimente ar putea fi cheia unei vieți mai lungi și mai sănătoase.