Medicii spun că fotbaliștii, spre exemplu, nu pot lua virusul în timpul meciurilor sau antrenamentelor, atunci când intră în contact unul cu celălalt transpirați fiind. Mai mult, transpirația ar înhiba transmiterea virusului.
Transpirația ar putea ajuta la prevenirea transmiterii COVID-19 spune dr. Adam Friedman, de la Departamentul de dermatologie al Universității George Washington
„Transpirația are o anumită activitate antimicrobiană inerentă. Un element generat în urma transpirației este oxidul nitric, care este unul dintre cei mai puternici agenți antimicrobieni cu spectru larg”.
Și chiar atunci când nu ajută la prevenirea transmiterii virusului, cu siguranță, transpirația nu ușurează răspândirea coronavirus, spune medicul Angela Ballard. „Din ceea ce înțelegem despre COVID-19 până acum, transpirația ar trebui să se amestece cu picuri (din gură / căile respiratorii) sau cu mucus de la o persoană infectată și apoi să intre în contact direct cu gura, nasul sau ochiul unei alte persoane pentru a apărea o infecție COVID-19"
Este important de reținut că în locurile cu temperatură ridicată, închise (cum ar fi sala de gimnastică sau metroul) se transpiră, iar distanțarea fizică poate fi dificilă. Picături căzute de pe urma respirației (din căile respiratorii ale) unei persoane infectate ar putea ateriza pe suprafețele pe care alții le ating. Pe aceste suprafețe virușii ar putea trăi câteva ore sau uneori zile (în funcție de suprafață, temperatură și alți factori din mediu).
Un raport din New England Journal of Medicine (NEJM) spune că o cantitate mică din noul coronavirus poate fi încă detectată pe suprafețe din plastic timp de până la trei zile, pe oțel inoxidabil până la două zile și până la o zi pe carton. Dar și în acest caz, riscurile de infecție prin atingere sunt mici, spune un profesor de biologie celulară de la Universitatea Johns Hopkins, deoarece cantitatea de virus care persistă pe suprafețe, pentru perioade lungi de timp, este foarte mică.