Suprafeţe agricole extinse din mai multe zone ale ţării sunt afectate de seceta pedologică, meteorologii anunţând că în unele zone fenomenul este unul puternic sau chiar extrem. Cele mai afectate sunt Moldova, Maramureşul, Banatul şi Crişana.
Suprafaţa totală pe care se practică agricultură ecologică a crescut cu 19,4%, în 2020 faţă de anul anterior, ajungând la 471.928 hectare, iar suprafaţa certificată ecologic a crescut cu 28%, la 270.656 hectare în 2020, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii.
Un grup de oameni de știință ruși de la Institutul de Cercetare Gamaleia, conduți de Vladimir Guschin, a examinat supraviețuirea particulelor de coronavirus pe diferite suprafețe și a descoperit că, în majoritatea cazurilor, devin neviabile în 2 până la 6 ore, potrivit bioRxiv.
Două studii, efectuate de oameni de ştiinţă de la Institutul Federal Elveţian de Ştiinţă şi Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College London şi Tufts University din SUA, au demonstrat că riscul de a contracta COVID-19 prin atingerea suprafeţelor contaminate este foarte redus.
Trei experții din domeniul sănătății, Joseph Allen, Charles Haas și Linsey Marr, sunt de părere că transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.