Suntem în pragul unei noi pandemii? O boală bizară bântuie Europa: „Nu poate fi tratată”

DE Alin Crișan | 09.12.2023 - 12:18
Suntem în pragul unei noi pandemii? O boală bizară bântuie Europa: „Nu poate fi tratată” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Suntem în pragul unei noi pandemii? O boală bizară bântuie Europa: „Nu poate fi tratată”.

SHARE

Creşte îngrijorarea în Europa după ce o epidemie de pneumonii cu cauză necunoscută, apărută în China în ultimele săptămâni, pare să fi trecut oceanul către SUA şi, recent, au fost raportate şi primele cazuri în Europa.

Ele nu sunt legate direct: nu a fost găsit un virus la toate persoanele infectate care să fie conectat de o sursă primară, însă valul de pneumonii este în creştere, iar viruşii obişnuiţi, care pot duce la dezvoltarea de pneumonii, nu au fost responsabili de această dată.

Suntem în pragul unei noi pandemii? O boală bizară bântuie Europa: „Nu poate fi tratată”

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru a înţelege: cum dezvoltă o pneumonie, care sunt cauzele şi tratamentele şi în ce condiţii poate provenienţa ei fi „misterioasă”?

Dr. Florin Roşu explică faptul că pneumonia poate avea două cauze: virală sau bacteriană. În momentul de faţă, trecând printr-un sezon al virozelor, cea mai des întâlnită cauză pentru pneumonii este cea virală.

Cum se întâmplă, pas cu pas: dacă o persoană care suferă de o viroză respiratorie o ignoră şi nu ia paşii corespunzători pentru a se trata la timp, viroza în sine poate să se transforme într-o pneumonie, cu forme mai grave şi riscuri mai mari, chiar vitale.

Iar reacţia românilor, în general, de a lua antibiotice nu va avea niciun efect asupra unei pneumonii cauzate de un virus, nu de o bacterie.

„Trebuie să facem această separare: o pneumonie virală nu poate fi tratată cu antibiotic. Într-adevăr, în unele cazuri, infecţiile virale se suprainfectează şi bacterian, dacă diagnosticul nu e precoce şi tratamentul nu e iniţiat la timp.

Dar tratamentul cu antibiotic trebuie iniţiat doar la momentul oportun, doar de către un medic, iar în general, o pneumonie dacă este tratată la timp şi corespunzător consumul de antibiotice poate fi prevenit”, a precizat dr. Florin Roşu.

El a punctat faptul că, în momentul de faţă, cel mai bine dacă am putea să determinăm virusul care a cauzat viroză ce a dus la pneumonie pentru fiecare persoană.

Dar determinarea în sine este un complexă şi dificilă, mai ales fiindcă, spune medicul, sunt peste 200 de patogeni în circulaţie, în momentul de faţă, dintre cei cunoscuţi, care pot să determine o viroză respiratorie. Viroză care, dacă nu tratată corespunzător, se poate transforma într-o pneumonie virală.

„Pneumonia nu este contagioasă, nu putem vorbi de aşa ceva, este absurd”, a precizat dr. Florin Roşu, detaliind etapele îmbolnăvirii. Întâi apare o răceală, o viroză, dacă nu e tratată la timp şi cum trebuie atunci ea evoluează.

Virusul sau bacteria vor ajunge la căile respiratorii inferioare, la plămâni, şi atunci cauzează pneumonii şi bronhopneumonii.

Acestea sunt disfuncţii respiratorii importante, care pot duce şi la deces în cazul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar, cu precădere nou-născuţii sau vârstnicii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te