SUEDIA Rata infectărilor a depășit-o pe cea din Marea Britanie. Încă nu se recomandă purtarea măștii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.11.2020 - 00:55
Sursă Getty

Rata infecției cu coronavirus în Suedia a crescut cu mult peste cea din Marea Britanie și Spania, pe măsură ce se îndreaptă spre al doilea vârf, potrivit Reuters.

SHARE

Numărul persoanelor spitalizate cu Covid-19 se dublează aproape în fiecare săptămână, iar numărul deceselor este în creștere.

Rata de infectare pe cap de locuitor în Suedia, țară cu 10.2 milioane de locuitori, a crescut peste cele din Marea Britanie și Spania.

Spania a înregistrat un total de 1,54 milioane de cazuri de coronavirus și 42.291 de decese. Marea Britanie a confirmat 1,45 milioane de cazuri de COVID-19 și 53.775 de decese.

Joi, numărul cazurilor de coronavirus în Suedia a crescut peste 200.000, iar 6.340 de pacienți au murit. În timp ce în Marea Britanie și Spania cifrele sunt mult mai mari, viteza de creștere a noilor cazuri în Suedia constituie cea mai mare îngrijorare. Numărul suedezilor infectați cu COVID în paturile de terapie intensivă se dublează în fiecare săptămână.

Este o rată mai rapidă decât în Austria și Slovacia, unde internările în spitale se dublează la fiecare nouă zile, iar în Italia la fiecare zece zile.

Goran Hansson, profesor de cardiologie la Institutul Karolinska și șeful Academiei Regale de Științe din Suedia, a declarat că situația din Suedia este „gravă”.

„Numărul de cazuri crește cu o viteză accelerată, iar mortalitatea crește, din păcate, de asemenea. Unitățile de terapie intensivă nu sunt încă la capacitate maximă, dar aceste secții pot deveni pline în curând dacă tendința actuală nu va fi întreruptă”, a declarat Hansson.

În ciuda acestor creșteri, autoritățile sanitare din Suedia și-au reiterat scepticismul față de purtarea măștilor.

Karin Tegmark Wisell, șefa Agenției de Sănătate Publică din Stockholm, a declarat reporterilor că nu a sosit încă momentul să se recomande utilizarea generală a măștilor în transportul public.

„Măștile faciale nu ar trebui folosite ca scuză pentru a nu păstra distanța”, a precizat aceasta.

Abordarea sa în lupta contra pandemiei a atras critici acerbe din partea Academiei Regale de Științe din Suedia, care a publicat o declarație în care solicita poporului să poarte măști.

De la începutul pandemiei, răspunsul suedez, mergând mai degrabă spre „imunitate la turmă”,  a atras atenția la nivel mondial.

Suedia, care are o rată a mortalității COVID-19 mult mai mare decât alte țări nordice, a evitat să impună blocarea sau să stabilească un sistem național de urmărire a contactelor timp de luni de zile.

Suedia nu a recomandat utilizarea măștilor nici măcar în spitale. Locuitorii au continuat să-și viziteze rudele în case de îngrijire până la începutul lunii aprilie, iar până la sfârșitul lunii mai nu s-au efectuat mai mult de 30.000 de teste coronavirus pe săptămână.

În schimb, țara s-a bazat pe măsuri voluntare pentru a-i determina pe suedezi să păstreze o distanță socială pentru a evita infectarea.

500.000 de suedezi, aproximativ unul din 20, au contractat virusul până acum.

Cele mai recente date despre evoluția Covid-19 în Suedia l-au determinat pe prim-ministrul Stefan Lofvenhas să ceară locuitorilor să facă mai mult pentru a se proteja sau se vor confrunta cu „o iarnă foarte întunecată”.

Stockholm, care a fost în centrul ambelor valuri de infecție, a reintrodus interdicția de a vizita persoanele în vârstă în casele de îngrijire după ce virusul a început să se răspândească acolo.

Toate districtele din Suedia, cu excepția unuia, sunt acum blocate voluntar, iar rezidenții sunt sfătuiți să își reducă contactele sociale evitând transportul public sau călătorind în afara regiunii lor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te