SUA vor constitui o bază de date de 300 de milioane de dolari, pentru cercetarea Alzheimer

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.04.2023 - 22:05
Alzhaimer e o boală care afectează vârstnicii (caracter iluctrativ) - Foto: Pixabay/geralt

Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA (NIA) finanțează un proiect de 6 ani, cu o investiţie de până la 300 de milioane de dolari, pentru a construi o mare bază de date de cercetare a bolii Alzheimer, care poate urmări sănătatea americanilor decenii.

SHARE

Aceasta ar urma să le permită cercetătorilor să obțină noi perspective asupra bolii care distruge creierul.

SUA, bază de date pentru cercetarea bolii Alzheimer

NIA, parte a Institutului Național de Sănătate (NIH) al Guvernului SUA, își propune să construiască o platformă de date capabilă să găzduiască informații de sănătate pe termen lung, pentru 70%, până la 90% din populația SUA, au declarat oficialii, conform Reuters.

Platforma se va baza pe date din dosarele medicale, dezdăunări din Asigurări, farmacii, dispozitive mobile, senzori și diverse agenții guvernamentale, au spus aceștia.

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care distruge încet memoria și abilitățile de gândire și, în cele din urmă, capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. La majoritatea persoanelor cu Alzheimer, simptomele apar mai târziu în viață, conform Institutului Naţional de Sănătate din SUA.

Citeşte şi: Studiu: O simplă gripă poate cauza, în timp, Parkinson sau Alzheimer. Ce infecții pot ataca creierul

„Datele din lumea reală sunt ceea ce avem nevoie pentru a lua o mulțime de decizii, cu privire la eficacitatea medicamentelor, și pentru a ne uita într-adevăr la o populație mult mai largă decât o pot acoperi majoritatea studiilor clinice”, a spus dr. Nina Silverberg, director al programului NIA al Centrelor de Cercetare a Bolii Alzheimer.

Urmărirea pacienților înainte și după ce dezvoltă simptomele Alzheimer este considerată o parte integrantă a progreselor împotriva bolii. Monitorizarea poate începe cu aproximativ 20 de ani înainte de apariția problemelor de memorie.

Cercetarea Alzheimer a fost stimulată de Leqembi, un nou tratament de la firmele Eisai Co Ltd și Biogen Inc, care încetinește progresul bolii, la pacienții în stadiu incipient.

Citeşte şi: Descoperire revoluționară: care este cauza progresiei bolii Alzheimer

Baza de date ar putea ajuta la identificarea persoanelor sănătoase cu risc de Alzheimer. Aceasta afectează aproximativ 6 milioane de americani.

Amplul studiu își propune să abordeze subreprezentarea cronică a persoanelor de culoare și a diferitelor etnii, în studiile clinice cu Alzheimer, și ar putea ajuta la creșterea numărului de înscrieri din afara centrelor medicale academice urbane.

Odată construită, platforma ar putea urmări și pacienții, după ce primesc tratamente precum Leqembi, care a câștigat aprobarea accelerată din SUA,, în ianuarie, și este de așteptat să primească aprobarea tradițională a FDA, până pe 6 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te