STUDIU Virusul a suferit o mutație majoră, dar vaccinurile în curs de dezvoltare au același efect

DE Adina Mutăr | 09.10.2020 - 15:43
sursă thecourier

Agenția națională australiană de cercetare a patogenilor a comunicat că virusul a suferit mutații, în prezent 85% din cazuri fiind cele ale „tulpinei G”, dar acest lucru nu va afecta niciun vaccin pentru tratarea infecției.

SHARE

Studiul realizat de  Organizația națională de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO) arată că „tulpina G” a SARS-CoV-2 este în prezent cea mai dominantă tulpină a coronavirusului.

Însă, cercetătorii au precizat că această tulpină și orice altă mutație a noului coronavirus nu vor afecta niciun vaccin posibil pentru tratarea infecției.

„Au existat unele speculații cu privire la faptul că vaccinurile COVID-19 în curs de dezvoltare n-ar funcționa dacă virusul suferă mutații. Cercetările noastre arată că vaccinurile dezvoltate pe o tulpină de virus mai veche funcționează în continuare împotriva tulpinii noi, G”, se arată în studiu.

În timp ce coronavirusul se adaptează la o nouă gazdă - în acest caz, oamenii - suferă mutații, creând noi tulpini.

„Este normal ca diferite tulpini dominante ale virusului să apară în timp”, a declarat liderul echipei CSIRO, dr. Vasan Vasan.

Cercetătorii australieni au analizat secvențele de genom publicate, de la diverse probe de virus, pentru a detecta noi tulpini și a le urmări răspândirea în întreaga lume.

Studiul arată că „tulpina D” a fost „versiunea inițială a coronavirusului, iar vaccinurile au fost create pentru a viza proteina sa distinctivă de vârf”.

CSIRO lucrează la un potențial vaccin cu Inovio Pharmaceuticals și Oxford University.

„Dar SARS-CoV-2 a continuat să sufere mutații pe măsură ce s-a răspândit. O nouă tulpină a venit pe primul loc acum. Se numește „tulpina G” sau mutația D614G. Și acum reprezintă aproximativ 85% din cazuri la nivel mondial”, se arată în studiu.

Cercetătorii de la CSIRO au efectuat teste pe noua tulpină a virusului.

„S-au prelevat probe de sânge de la dihorii vaccinați cu doze Inovio. Rezultatele au fost clare: probele de la dihorii vaccinați au arătat un răspuns imun puternic împotriva virusului. Au dezvoltat anticorpi neutralizanți, chiar și împotriva tulpinii G”, precizează dr. Vasan.

Multe țări lucrează pentru a produce un vaccin pentru tratarea coronavirusului care a afectat peste 36 de milioane de oameni la nivel global. Peste 1 milion de persoane infectate cu COVID-19 au murit de când au fost raportate primele cazuri în China, în orașul Wuhan, în decembrie anul trecut.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.